Свет

Русија упозорила: Кијев би могао да искористи хемијско оружје

Укупно су послате 23 ноте о употреби токсичних супстанци као хемијског оружја од стране Кијева, упозорили смо на предстојеће провокације, поручио је стални представник Русије у ОЗХО Александар Шуљгин
Русија упозорила: Кијев би могао да искористи хемијско оружјеwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Русија је послала 23 ноте Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) како би упозорила да би Кијев могао да користи токсичне супстанце као хемијско оружје, изјавио је стални представник Русије у ОЗХО Александар Шуљгин.

Међутим, додаје да ова организација још не види потребу за слањем стручњака у Украјину како би проверили наводе Москве.

"Укупно су послате 23 ноте о употреби токсичних супстанци као хемијског оружја од стране Кијева, упозорили смо на предстојеће провокације", рекао је Шулгин на онлајн брифингу који је организовала међународна медијска група "Расија сегодња".

Шулгин каже да из ОЗХО наводе да све ове информације савесно прате и анализирају, али да, за сада, сматрају да нема потребе за слањем тима стручњака.

Крајем јуна потпуковник у пензији Народне милиције ЛНР Андреј Марочко саопштио је да су Оружане снаге Украјине хемијским оружјем напале руске позиције код града Соледара у Доњецкој народној републици.

"Оружане формације Украјине напале су наше положаје код Соледара хемијском муницијом. При детонацији се ослобађа иритирајући дим који изазива пецкање коже, а при његовом удисању људи губе свест", рекао је тада Марочко, позивајући се на изворе са фронта. 

То није био први пут да су украјинске снаге искористиле хемијско оружје. У априлу, оно је било коришћено у правцу Запорожја, почетком марта у правцу Бахмута и Доњецка, а у фебруару такође у правцу Бахмута и Соледара. Како је раније открио војно-политички експерт Јан Гагин, украјинске војне јединице и не крију да поседују ово забрањено оружје стране производње, те их периодично показују у својим видео-снимцима.

image