Русија

Кирилов: Америка умешана у настанак пандемије ковида

Руски генерал је додао и да су САД радиле експериментална испитивања са ХИВ-ом на украјинским војницима и друга нелегална испитивања
Кирилов: Америка умешана у настанак пандемије ковидаwww.globallookpress.com © Liu Jie

Развој пандемије ковида 19 према сценарију вежби одржаних у Њујорку 2019. године покрећу питања да је она унапред смишљена, као и да су у њу умешане САД, изјавио је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Он је додао да сумњу изазива и висок степен припремљености америчких произвођача мРНА вакцина за пандемију. 

"Стиче се утисак да су фармацеутске компаније унапред развиле препарате за вакцине, али нису могле брзо да их пласирају на тржиште због специфичности вируса, што се накнадно манифестовало у ниској ефикасности вакцинације и бројним нежељеним реакцијама", оценио је Кирилов током брифинга, чији је садржај пренело Министарство одбране Русије. 

Он је додао да развој пандемије управо према овом сценарију покреће питања да ли се то десило намерно, на који начин су САД умешане у инцидент, као и који су прави циљеви америчких биолошких програма и унапређења својстава опасних патогена.

Министарство одбране је раније извештавало о унапређењу патогених својстава узрочника ковида 19, које је спроводио Универзитет у Бостону и то средствима из државног буџета, као и о могућој умешаности Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у појаву новог вируса корона, истакао је Кирилов. 

Према његовим речима, главну улогу у поменутим пројектима има "Еко хелт алијанса", а документи Америчке агенције за смањење опасности по безбедност (ДТРА) потврђују да та организација од 2015. проучава диверзитет у популацији слепих мишева, тражи нове сојеве вируса корона и механизме преношења са животиња на људе.

Кирилов је подсетио да је 18. октобра 2019. године, односно два месеца пре првих званичних извештаја о појави нове инфекције вирусом корона у Кини, Универзитет "Џон Хопкинс", уз подршку Фонда Била и Мелинде Гејтс, одржао вежбе у Њујорку, на којима је увежбавано деловање у условима епидемије до тада непознатог вируса корона. 

Руско министарство одбране више пута је указивало на спровођење програма "двоструке намене" од стране САД и њихових савезника, ван територија њихових држава, у које спадају и биолабараторије које финансира Пентагон. 

"Чињеница да је Америка блокирала иницијативу за успостављање надзорног механизма Конвенције о биолошком оружју још једном потврђује да Вашингтон нешто крије, а да је транспарентност бииолошких истраживања у супротности са америчким интересима", упозорио је генерал. 

Експерименти на украјинским војницима

Кирилов је навео да су на украјинским војницима нелегално испитивани препарати против замора мишића засновани на нанотехнологији. Ради се о спровођењу "примарних клиничких испитивања употребе фулерена Ц60 растворљивих у води за смањење умора скелетних мишића војника".

Војници су, такође, били циљна група контроверзних америчких експеримената са ХИВ-ом спроведених у Украјини од 2019. године, рекао је Кирилов. Он је скренуо пажњу да циљне групе нису биле само високоризичне групе, попут осуђеника или наркомана, већ и борци Оружаних снага Украјине.

У току специјалне војне операције на територији Луганске Народне Републике истражене су просторије Медицинског центра "Фармбиотест" у Рубежноју, навео је генерал и истакао да је то било место за клиничка испитивања лекова који су изазивали озбиљне нежељене ефекте, укључујући лекове за леукемију, менталне поремећаје, неуролошке болести, епилепсију и друге тешке болести.

Кирилов је додао да финансирање које намеће колективни Запад приморава земље постсовјетског простора да сакрију праву природу биолошких истраживања.

"Финансирање које намеће колективни Запад приморава државе постсовјетског простора да сакрију праву природу посла који се обавља. Европска унија активно промовише мрежу центара 'напредног искуства' у области радиолошко-хемијско-биолошке заштите, која предвиђа распоређивање биолошких лабораторија које финансира ЕУ на територији бившег СССР-а", рекао је Кирилов.

Према његовим речима, потенцијалним партнерима се препоручује "да не рекламирају ову иницијативу због њене екстремне осетљивости за Руску Федерацију". Истовремено, истиче се да државе централне Азије "већ имају користи од техничке сарадње са Европском унијом".

Америчке биолабораторије у Украјини

"Током специјалне војне операције, руске трупе су дошле до више од 20.000 докумената и других материјала, и интервјуисале очевице и учеснике америчких војно-биолошких програма", рекао је Кирилов.

Материјали, који се и даље прегледавају и дешифрују, несумњиво потврђују намеру Пентагона да створи биолошко оружје у Украјини и да га тестира на становништву те источноевропске земље и њених суседа, укључујући Русију, рекао је Кирилов.

Он је изнео нове детаље о активностима Вашингтона, укључујући велику акцију да се украјински експерти који раде на биолошком оружју евакуишу у западне земље, укључујући САД, Канаду и земље ЕУ.

Акција премештања, за коју се тврди да је предузета 2022. године, имала је за циљ да спречи Русију да интервјуише особље како би добила више информација о активностима које су супротне међународним обавезама и споразумима, рекао је Кирилов.

Кирилов је говорио и о напорима САД да пренесу опрему за ова истраживања у Пољску и балтичке државе због смањивања обима програма у Украјини.

"Пентагон активно премешта незавршена истраживања из Украјине у земље Централне Азије и Источне Европе. Истовремено, сарадња са афричким и азијско-пацифичким земљама – Кенијом, Сингапуром и Тајландом – се активно унапређује", истакнуто је током обраћања.

РЦБ трупе од прошле године раде на откривању детаља и обима америчког програма биолошког оружја у Украјини. Вашингтон је у почетку одбацио та открића, али је државна подсекретарка Викторија Нуланд на крају потврдила да САД заиста имају биолабораторије у Украјини.

Министарство одбране Русије наглашава и да стратегија "војне и биолошке експанзије" није нова, већ да је установљена од стране САД још за време Корејског рата. 

Од 50-их година прошлог века, биолабораторије су основане у Африци, Централној и Јужној Америци, као и Југоисточној Азији, у чему је највећу улогу имала америчка морнарица, рекао је Кирилов. 

image