Свет

Суд у Хагу: Малезијски "боинг" оборен ракетом "Бук" из Доњецка

Суд је прогласио Игора Гиркина, Сергеја Дубинског и Леонида Харченка кривим за уништавање авиона на лету МХ17 и убиство 298 путника и чланова посаде, док је Рус Олег Пулатов ослобођен кривице
Суд у Хагу: Малезијски "боинг" оборен ракетом "Бук" из ДоњецкаGetty © Getty Images Europe

Окружни суд у Хагу пресудио је да је авион МХ17 оборен ракетом противваздушног система "Бук" испаљеном са поља у близини града Первомајск, у Доњецкој области, саопштио је судија Хендрик Стинхејс.

Первомајск се у том тренутку налазио под контролом снага Доњецке Народне Републике. Независне истраге овог случаја, упркос захтевима, није било.

Осумњиченог руског држављанина Олега Пулатова суд је прогласио невиним, док су двојица Руса Игор Гиркин (познатији као Игор Стрелков, један од вођа устанка у Донбасу након пуча у Кијеву 2014.) и Сергеј Дубински, као и Украјинац Леонид Харченко проглашени кривим и осуђени на доживотну робију, преноси "Спутњик".

Свој четворици суђено је у одсуству. Само је ослобођени Пулатов имао ангажованог браниоца.

Холандски судија Стинхејс је истакао да је холандски суд утврдио да је противваздушни систем "Бук" помоћу кога је оборен малезијски авион, довежен из Русије у Украјину, а након пада авиона, враћен је у Руску Федерацију.

Русија је раније категорички демантовала овакве тврдње. Према мишљењу суда, "боинг" је оборен током унутрашњег оружаног сукоба у Украјини.

"Суд сматра да је сукоб украјинске армије и организованих сепаратистичких групација на истоку Украјине, почев од априла 2014. године, био толико интезиван да се ту може говорити о немеђународном оружаном сукобу", рекао је судија.

Он је изјавио да је Русија, наводно, имала утицај на устанике у ДНР, јер је на кључне позиције постављала своје људе.

Како је навео судија, руска војна компанија "Алмаз Антеј" је компетентна за случај МХ17, али је повезана с руским властима, због чега се процене њених стручњака доводе у питање.

Судија је додао да Окружни суд у Хагу сматра да су сви пресретнути разговори у којима учествују оптужени за случај МХ17 заиста вођени и да су веродостојни.

Пресуда

Према речима судије, суд у Хагу прогласио је невиним Руса Олега Пулатова и одбило захтев тужилаштва да буде смештен у затвор.

Судија је истакао да је суд прогласио Игора Гиркина, Сергеја Дубинског и Леонида Харченка кривим за уништавање авиона МХ17 и убиство 298 путника и чланова посаде.

Пад авиона МХ17

Судски процес у случају пада авиона на лету МХ17 почео је у Холандији 9. марта 2020. године, и покренут је против три држављанина Русије и једног држављанина Украјине: Игора Гиркина, Сергеја Дубинског, Олега Пулатова и Украјинца Леонида Харченка.

У оптужници холандског тужилаштва од децембра 2021. године тражило се да се сва четворица оптужених осуде на доживотну робију "због организованог уништавања авиона, које је довело до погибије 298 људи и убиства путника који су се налазили у авиону".

Путнички авион "Боинг 777" компаније "Малезија ерлајнс", који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, оборен је 17. јула 2014. године у близини Доњецка.

Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, са своје стране, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Уједно су и изнели оптужбу да је за обарање цивилног авиона крива украјинска страна.

Украјинске власти одбиле су да доставе истрази податке са својих радара, а САД сателитске снимке, на којим се, како тврде, види тренутак лансирања ракете.

Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе.

Како је изјављивао заменик генералног тужиоца Русије Николај Виниченко, руска страна предала је Холандији не само податке са руских радара, већ и документа која сведоче да је ракета "Бук", која је оборила авион, припадала Украјини и лансирана са територије под контролом Кијева, али су истражитељи игнорисали ту информацију.

image