Свет

Шведска потврдила: Саботажа узрок експлозија на "Северном току"

На месту инцидента на "Северном току" заплењени су предмети на којима су пронађени трагови експлозива
Шведска потврдила: Саботажа узрок експлозија на "Северном току"www.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Шведска служба безбедности саопштила је да је узрок експлозија на гасоводима "Северни ток" и "Северни ток 2" била саботажа.

"Током интензивних увиђаја на месту експлозије у Балтичком мору, извршена је обимна заплена и подручје је пажљиво документовано. Истрага показује да је на гасоводима изведена груба диверзија" наводи се у саопштењу, преноси "Спутњик интернешенел".

На месту инцидента на "Северном току" заплењени су предмети на којима су пронађени трагови експлозива. Напредна анализа може да донесе сигурније закључке о инциденту, додају из Шведске службе безбедности.

Сумњиви бродови кружили око места експлозије

Два непозната брода дуга око 95 до 130 метара примећена су како плове у близини гасовода "Северни ток 1 и 2" неколико дана пре експлозије, изјавио је прошле недеље генерални директор платформе за анализу сателитских снимака "Спејс ноу" Џери Џаворницки.

Бродови су пловили у круг од неколико миља од места цурења "Северног тока 2".

"Открили смо неке тамне неидентификоване бродове, односно бродове значајне величине, који су пролазили кроз ту област", рекао је тада Џаворницки за амерички магазин "Вајерд".

Додао је да су бродови искључили системе сигнализације положаја, што значи да није било информација о њиховом кретању и локацији, као ни других општих информација.

"Искључили су транспондере, што значи да није било информација о њиховом кретању и покушавали су да прикрију своју локацију", истакао је Џаворницки.

Цурење гаса на гасоводу Северни ток 2 у Балтичком мору откривено је 26. септембра. Стручњаци су одмах посумњали на саботажу гасовода, а док је Запад уперио прст у Русију, руски званичници су прикупили доказе да је саботажа дело америчких и британских служби.

image