Русија

Западни амбасадори љути на Путина: У Москви са нама на дистанци, а на Блиском истоку у загрљају

Само два дана пре турнеје на Блиском истоку, лидер Русије се није руковао нити разговарао са дипломатама западних земаља на церемонији у Кремљу и позвао се на "санитарне мере предострожности"

Руски председник Владимир Путин је током јучерашње посете Блиском истоку срдачно дочекан, руковао се са лидерима и делегацијама у чијем друштву му је, како се чини, било веома пријатно. Међутим, само два дана раније он није био тако срдачан према новим амбасадорима европских земаља на акредитацији у Кремљу.

Држао се прилично са дистанце, није се руковао с њима нити разговарао због, како је рекао, санитарних мера предострожности, приметио је британски лист "Дејли мејл".

Како пишу британски новинари, чији је амбасадор био на акредитацији, након што је Путин показао да може и воли да се рукује у Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијској Арабији, његово одбијање и придржавање мера делује као увреда.

"Руски лидер се позвао на безбедност и опасност од ширења корона вируса и тако одбио да приђе западним дипломатама ближе од двадесетак метара, а сутрадан се без страха руковао са блискоисточним партнерима. Тамо није применио санитарне мере", пише британски лист.

Званична посета руског лидера водећим арапским државама, Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијској Арабији, као и данашња посета председника Ирана Ебрахима Раисија Москви, доказује да Запад није успео да изолује Русију ни скоро две године од почетка Специјалне војне операције.

Путина је у УАЕ чекао спектакуларан дочек – небом су летели амерички Ф-16 и обојили небо у боје руске заставе, а руског лидера је дочекао престолонаследник Абу Дабија лично уз шпалир почасне гарде. 

Жеља да се покажу топли односи са Руском Федерацијом је утолико већа ако се упореди са недавном посетом немачког председника Франка Валтера Штајнмајера Катару. Не само да је био принуђен да чека пола сата на излазу из авиона јер није стигла делегација која је требало да га поздрави, већ га је дочекао само локални званичник.

И у Саудијској Арабији су Путину поручили да је радо виђен гост. Саудијска Арабија је годинама била главни амерички савезник на Блиском истоку. Међутим администрација Бајдена је учинила све да упропасти добре односе што су одмах искористиле Русија и Кина.

image