Русија

Путин са амбасадорима у Москви: Времена су тешка, праведни свет замениће једнополарни систем

Лидер Русије уручује акредитиве новим амбасадорима из 21 земље који ће радити у Руској Федерацији
Путин са амбасадорима у Москви: Времена су тешка, праведни свет замениће једнополарни систем© kremlin.ru/Фото: Вячеслав Прокофьев, ТАСС

Времена су тешка, расте криза у глобалној политици и економији, а регионални сукоби се интензивирају, поручио је председник Русије Владимир Путин на додели акредитива амбасадорима који долазе да раде у Руску Федерацију.

"Сукоб у Појасу Газе добио је одлике хуманитарне катастрофе", нагласио је.

Свет данас пролази кроз радикалну трансформацију, указује председник. "Претходни једнополарни систем замениће нови, праведнији мултиполарни светски поредак. Верујем да је то свима већ постало очигледно. Али ни тај неповратан процес није без потешкоћа", указује Путин.

"Упорно бранимо формирање правичног система међународних економских односа без нелојалне конкуренције, једностраних санкција и политички мотивисаних ограничења", поручио је руски председник.

Међутим, Русија тежи конструктивној сарадњи са свим земљама и не жели да прихвати блоковску конфронтацију, истиче лидер Русије. "Желимо да се придржавамо равноправности и поштовања узајамних интереса", нагласио је.

"Наша земља нема никакве пристрасне, а још мање непријатељске намере према било коме. Очекујемо да ће се сви међународни партнери у односима са нама придржавати принципа равноправности и међусобног уважавања интереса", истиче он.

Навео је да ће Русија као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација наставити да доприноси решавању горућих регионалних и глобалних проблема.

"Русија је држава у којој ћете радити и живети неколико наредних година", казао је председник и честитао почетак рада у земљи.

Односе са Немачком красила сарадња пола века 

Обраћајући се амбасадору Немачке, Путин констатује да је руско-немачке односе некада половину века красила сарадња која је била корисна не само за Берлин и Москву, већ за цео европски континент.

Односе је карактерисала сарадња у сфери енергетике, додаје Путин.

Русија је без грешке и поуздано снабдевала Немачку гасом и другим енергентима, али је та сарадња прекинута експлозијом Северног тока 1 и 2 у Балтичком мору, истиче Путин.

Садашњи замрзнути односи "који нису прекинути на иницијативу Русије", не одговарају ни Русији, али пре свега нису добри за саму Немачку, наглашава руски лидер.

"Залажемо се за обнављање односа на принципу једнакости и узајамног поштовања", истакао је.

Аустралија блокира сарадњу

Аустралија је била савезник у борби против нацизма, и некада је са Русијом имала добре односе и богату сарадњу, подсетио је Путин.

Међутим, сада су то само успомене, сарадња је прекинута у свим сферама, а блоковска политика Аустралије нарушава поверење и отежава сарадњу.

Москва и Лондон некада били гарант безбедности целог света

Москва и Лондон су некада успевали да изграде односе који су обезбеђивали стабилност у свету, али данас то није тако, наводи Путин и нада се да ће се ситуација променити на боље.

Путин подсећа да је недавно обележено 80 година од чувене Техеранске конференције три савезничке силе, која је поставила темеље савременог система међународних односа. "У послератном периоду и донедавно, наше земље су успеле да изграде интеракцију засновану на њиховој посебној одговорности за очување глобалног мира, стабилности и безбедности, као сталне чланице Савета безбедности УН", истакао је он.

Јужна Кореја нек промени курс, Русија је спремна за сарадњу

Од званичног Сеула зависи да ли ће се некада конструктивни односи Русије и Јужне Кореје обновити, Москва ја за то спремна, поручио је Путин.

Према његовим речима, билатерални односи Русије и Јужне Кореје пролазе кроз тешка времена, иако су се, пре само неколико година, ти односи развијали на најконструктивнији начин и били на обострану корист, посебно у економској сфери.

"Заједно смо радили на политичком и дипломатском решењу ситуације на Корејском полуострву", подсећа председник.

Шведска и блоковска политика

Русија и Шведска немају никакве политичке контакте, нити трговинске и економске, хуманитарна интеракција је прекинута, учешће Стокхолма у војним блоковима не може а да не изазива питања, истиче Путин.

Свака држава сама одређује оптималне начине да осигура своју безбедност, додаје Путин.

Шведска 200 година није учествовала у војним блоковима, а сада је одлучила да то промени, истиче Путин наводећи да то брине Русију.

Неблоковска политика је доносила неоспорне дивиденде шведској страни и играла важну улогу у формирању опште атмосфере стабилности и безбедности у региону северне Европе. Међутим, тренутна ситуација у билатералним односима, према речима руског председника, не одговара интересима Шведске и Русије, али ни интересима региона и Европе у целини.

Русија је спремна за сарадњу, а Словенија?

Русија је спремна да се врати на обострано корисну сарадњу са Словенијом, па чак и да је повећа ако је и Љубљана спремна за то, поручује председник земље.

"Током три деценије дипломатских односа, Русија и Словенија су прешле дуг пут. Успостављена је блиска трговинско-економска сарадња и широка културна и хуманитарна интеракција", прецизира Путин.

Ниво међусобне симпатије народа две земље, према Путиновим речима, симболизује Дан руско-словеначког пријатељства који се сваке године обележава.

"Сада је билатерални дијалог прекинут, жао нам је због тога", истиче Путин и додаје да је Русија спремна да се, ако постоји слична жеља са словеначке стране, врати на обострано корисну сарадњу.

Духовна блискост ће спасити односе Русије и Грчке

Русија је забринута због тренутне ситуације у односима између Москве и Солуна, остаје само нада да ће традиционалне везе духовне блискости, међусобне симпатије и поштовања руског и грчког народа временом помоћи да се оживи узајамно корисно партнерство између држава и да ће се обновити пословни односи, каже Путин.

Русија и Грчка више од два века граде сарадњу на конструктиван и пријатељски начин, што им је помогло да заједнички остваре добре резултате у економској и хуманитарној сарадњи, додаје председник.

Русија и Турска јачају сарадњу у енергетици

Односи са Турском су на високом нивоу, нарочито енергетски сектор, истиче Путин.

Партнерство Москве и Анкаре је засновано на дугогодишњем искуству ефективне интеракције у различитим областима, а обе стране су одлучне да даље развијају односе на принципима добросуседства, партнерства и обостране користи, објашњава он.

"Редовно одржавам контакте са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, разговарамо о билатералним питањима", каже он.

Руско-турска сарадња у енергетском сектору је стратешка, оценио је председник и казао да "Росатом" наставља да гради прву турску нуклеарну електрану Акују.

image