Русија

Путин у Емиратима дочекан уз небо у бојама руске заставе: Радује ме улазак УАЕ у БРИКС (ВИДЕО)

Лидер Русије и председник Уједињених Арапских Емирата разговарали су о билатералним односима, економској сарадњи, ситуацији на Блиском истоку и у Украјини, нафти и сарадњи у оквиру ОПЕК+

Састанак руског председника Владимира Путина и председника Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Мухамеда бин Заједа ел Нахјана у палати Каср ал Ватан у Абу Дабију је завршен. Тиме је завршена и званична посета руског лидера УАЕ, који се сада упутио у Ријад у званичну посету Саудијској Арабији.

Руски лидер је, током разговора, подсетио да су протеклих дана УАЕ прославили 52 године од формирања државе. Тим поводом, Путин је честитао годишњицу и истакао да је Русија била једна од првих држава која је признала независност УАЕ.

Односи УАЕ и Русије су достигли изузетно висок ниво који је без преседана. Ми смо у непрестаном контакту, додао је руски лидер.

УАЕ су данас главни трговински партнер Русије у арапском свету, а прошле године трговински промет порастао је за више од 67 одсто, нагласио је он. У будућности, очекује се да ће трговинска сарадња бити још већа, додао је.

Данас заједно реализујемо низ крупних пројеката у енергетском сектору, сарађујемо у оквиру ОПЕК+ и, наравно, пажњу посвећујемо и сарадњи у хуманитарној сфери. У успону је и туристички сектор.

Путин је, такође, нагласио да је у УАЕ отворена и руска школа, и том приликом захвалио на томе што је у УАЕ издвојено земљиште на којем ће бити изграђен и православни храм.

УАЕ имају велики значај за стабилизацију ситуације у свету, указао је руски лидер, након чега је додао да ће данас бити размотрене теме попут палестинско-израелског сукоба и ситуације у Украјини.

"Радује ме да УАЕ почињу сарадњу у оквиру БРИКС-а којим ће од следеће године председавати Русија", нагласио је Путин и додао: "Чекаћемо вас на самиту у Казању, у октобру следеће године". 

Ових дана у УАЕ у току је један од најбитнијих форума посвећених климатским променама, рекао је Путин, коментаришући КОП28, оценивши да се све одвија на изузетно високом нивоу и у том плану.

Председник УАЕ Мухамед бин Зајед ел Нахјан је пожелео добродошлицу руском председнику и указао да су односи те две државе на високом нивоу.

У последње време односи се активно развијају у различитим областима у интересу народа обе државе, истакао је бин Зајед и нагласио да цени улогу руског председника у развоју те сарадње.

"УАЕ је највећи арапски инвеститор у руској економији. Параметри трговинског промета су у прошлој години порасли за 109 процената", истиче бин Зајед и додаје да се посебан приоритет даје развоју енергетике, инфраструктуре, технологије.

Абу Даби и Москва заједно сарађују у разним међународним платформама попут БРИКС-а, ШОС-а, а постоји и стратешки дијалог који помаже јачању односа али и размени сатова о питањима које се дешавају у међународној арени, подсећа председник УАЕ.

Авион председника Руске Федерације Владимира Путина слетео је данас нешто пре 11 сати на аеродром у Абу Дабију. Лидера Русије је на аеродрому дочекала делегација председника Уједињених Арапских Емирата.

У част Путиновог доласка, небо над Абу Дабијем обојено је у боје руске заставе.

На путу од аеродрома до палате Путинов аутомобил је дочекала коњичка бригада, а војници на коњима држали су руске заставе које су се вијориле целом путањом. 

Према протоколу, уприличено је и фотографисање и представљање делегација, јављају "РИА Новости".

Разговори су се водили уз учешће високих делегација, а са руске стране присуствовали су: министар спољних послова Сергеј Лавров, заменик премијера, шеф Министарства индустрије и трговине, заменик премијера, помоћници председника, лидер Чеченије Рамзан Кадиров али и руководилац Централне банке, шеф "Роскосмоса", сувласник "Лукоила" као и председник Међународне боксерске асоцијације.

image
VV inauguration
banner