Русија

Руски лидер у Саудијској Арабији: Ништа неће пореметити наше односе, Путин јако драг гост

Заједно координишемо акције у циљу безбедности на Блиском истоку, а и у будућности ћемо искористити све опције које буду биле у интересу наших народа, региона и целог света, поручио је Мухамед бин Салман Ал Сауд

Авион председника Русије Владимира Путина слетео је у главни град Саудијске Арабије, Ријад, у којем делегације две земље разговарају у ширем формату.  

Председник Русије је у Ријад стигао у пратњи своје делегације, а званичнике Саудијске Арабије предводи престолонаследник Мухамед бин Салман Ал Сауд.

На почетку разговора, Путин је захвалио на позиву да посети ову арапску земљу, након чега је подсетио да је СССР била једна од првих држава која је признала независност Саудијске Арабије пре скоро 100 година.

"Наши односи су се током тог периода развијали на различите начине, много тога се десило, али у последњих седам година они су почели врло активно да се развијају", тако да су данас достигли ниво који није био никада пре, прокоментарисао је Путин.

"То је било могуће захваљујући мудрој политици Вашег оца, уз Ваше директно учешће", додао је руски лидер.

Односи две земље у сфери политике, економије и хуманитарном сектору су "стабилни, веома добри", нагласио је Путин уз напомену да је веома важно да се разговара о дешавањима у региону.

Сусрет се, нема сумње, десио у правом тренутку, нагласио је председник поручивши да "ништа неће моћи да омете даљи развој пријатељских односа" Москве и Ријада.

Руски лидер је затим током преговора још предложио да би две државе могле да оснују заједничку компанију за производњу ђубрива, преносе "РИА Новости".

Престолонаследник је, са своје стране, пожелео Путину добродошлицу, рекавши да је он "јако драг гост".

Нагласио је да Русија и Саудијска Арабија данас имају јако добре односе:

"Током последњих седам година постигли смо доста тога у нашим билатералним односима, било да се ради о политици, економији, пољопривреди или другим сферама".

Заједно координишемо акције у циљу безбедности на Блиском истоку, а и у будућности ћемо искористити све опције "које буду биле у интересу наших народа, региона и целог света", поручио је Мухамед бин Салман Ал Сауд.

Путин и престолонаследник Саудијске Арабије, како је наведено, разговараће о речи о билатералним односима, али и о ситуацији на Блиском истоку и палестинско-израелском сукобу, као и о нафти, најавио је раније портпарол Кремља.

Председнички авион је на аеродром у Ријаду долетео из Уједињених Арапских Емирата где је Путин раније данас разговарао са председником Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном.

image