Русија

Турска има план за разрешење сукоба у Појасу Газе: Документ послат у СБ УН

Мировни план Анкаре осмишљен је по завршетку самита Организације исламске сарадње и Арапске лиге у Ријаду, садржи 11 тачака, и претпоставља формирање палестинске државе и моментални прекид ватре
Турска има план за разрешење сукоба у Појасу Газе: Документ послат у СБ УН© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Министарство спољних послова Турске представило је план за решавање ситуације у Појасу Газе, јављају турске новине "Акам", а преноси "Комерсант". 

Документ, који се састоји од 11 тачака, већ је предат на разматрање свим пет сталним чланицама Савета безбедности Уједињених нација, будући да су то једине чланице, које имају право вета у СБ УН и које самим тим могу да блокирају усвајање докумената обавезујућег карактера. 

Последњи предлог резолуције, о којем се гласало у СБ УН, одбијен је, будући да је Вашингтон ставио вето. Велика Британија била је уздржана.

Турски предлог садржи позив на моментални прекид ватре, објављивање хуманитарне паузе и претпоставља неометани рад здравствених органа. 

Осмишљен је по завршетку самита Организације исламске сарадње и Арапске лиге у Ријаду, односно, након консултација исламских држава. 

Главни ставка мировног плана Анкаре је да мора доћи до дугорочног прекида ватре.

Турска, такође, истиче да хуманитарна пауза која је почела 24. новембра није успела.

У документу се наводи и да би, након краја сукоба, у овом случају могао бити примењен такозвани механизам држава гараната, које би биле својеврсни гаранти мира у зони палестинско-израелског конфликта.

Истиче се и да би требало формирати палестинску државу у границама из 1967. године, у складу са раније усвојеним резолуцијама УН. 

image