Свет

И Гутереш признао: Ауторитет Савета безбедности УН је нарушен

Након јучерашње изјаве турског председника да је реформа Савета безбедности "постала обавезан услов", будући да пет сталних чланица које имају право вета нису једине државе света, огласио се и генерални секретар УН који је признао да је кредибилитет организације опао због неспособности да дође до прекида борби на Блиском истоку
И Гутереш признао: Ауторитет Савета безбедности УН је нарушен© Tanjug/AP Photo/Niranjan Shrestha

Након што чланице Савета безбедности Уједињених нација последњих дана нису успеле да постигну консензус о томе да је потребно доћи до обуставе ватре у зони палестинско-израелског конфликта, и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш признао је да је ауторитет СБ УН нарушен.

"Кредибилитет и поверење у Уједињене нације и Савет безбедности нарушени су због њихове неспособности да спроведу резолуцију о прекиду ватре у Појасу Газе. Хуманитарно примирје није успостављено, али то не чини позиве да до њега и дође мање неопходним", рекао је генерални секретар УН на отварању Дохајског форума у Катару. 

Гутереш, који је од почетка последње ескалације на Блиском истоку због својих изјава био на удару израелских критика, поручује и да, упркос свему, "неће одустати" и да ће "наставити да позива на прекид ватре".  

Генерални секретар је крајем октобра, подсетимо, изјавио да се "напади Хамаса нису догодили у вакууму", након чега је додао: 

"Палестински народ је био под окупацијом 56 година. Видели су како њихову земљу непрестано гутају насеља и преплављује насиље, њихова економија је угушена, њихови људи расељени и њихове куће порушене. Њихове наде у политичко решење су нестале".

Иако је након тога осудио те, како је и сам рекао, "ужасне нападе Хамаса" од октобра ове године, Израел је остао незадовољан, те је чак затражио и смену генералног секретара, на запрепашћење не само Гутереша, већ и великог дела међународне заједнице. 

Данас, Гутереш поново истиче да је "број цивилних жртава за два месеца борби достигао ниво који је без преседана", јер Палестинцима осим војних акција прете и болести и хуманитарна катастрофа, преносе "РИА Новости". 

image