Свет

Покољ без преседана: Проценат убијених цивила у Гази већи него у свим сукобима 20. века

Израел не поштује принцип дискриминације међународног хуманитарног права, када је сила која напада обавезна да прави разлику између непријатељских бораца и цивила
Покољ без преседана: Проценат убијених цивила у Гази већи него у свим сукобима 20. века© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Кампања ваздушног бомбардовања Израела у Гази најнеселективнија је у погледу цивилних жртава последњих година, показало је истраживање које је објавио израелски лист "Харец".

Анализа коју је урадио професор социологије на Отвореном универзитету Израела Јагил Леви, показала је да је у три раније операције у Гази, у периоду од 2012-22, однос цивилних жртава и укупног броја погинулих у ваздушним нападима био око 40 одсто, а да би затим у кампањи бомбардовања названој операција "Штит и стрела" пао на 33 одсто.

Али, у само прве три недеље текуће операције, "Гвоздени мачеви", удео цивила у укупном броју погинулих порастао је на 61 одсто, што је Леви описао као "покољ без преседана" и "намерни образац деловања".

Број цивилних жртава сада је знатно већи од просечног броја убијених цивила у свим сукобима широм света који су се десили током 20. века -  где су они чинили око половине погинулих.

"Закључак је да масовно убијање цивила не само да ништа не доприноси безбедности Израела, већ садржи и темеље за њено даље подривање. Газа која ће изаћи из рушевина својих домова и губитка својих породица тражиће освету коју никакви безбедносни аранжмани неће моћи да издрже", закључио је Леви. 

Израелски професор уверава да се сада не поштује принцип дискриминације међународног хуманитарног права, када је сила која напада обавезна да прави разлику између непријатељских бораца и цивила, или је принцип подложан веома флексибилном тумачењу, што показује "намерни образац акције".  

Чини се да то потврђује и недавна истрага новинара и активисте Јувала Аврахама за "+972 Магазин" заједно са хебрејским медијима, по којој је Израел "умногоме повећао" стопу колатералне штете, "намерно напао" стамбене блокове да би проузроковао масовне цивилне жртве у нади да ће се становништво окренути против својих владара Хамаса.

image