Русија

Путин разговарао са Нетанијахуом: Спремни да допринесемо олакшању патњи цивила у Гази

Украјински Телеграм канали пишу да је Нетанијаху изразио незадовољство због све веће сарадње Москве и Техерана
Путин разговарао са Нетанијахуом: Спремни да допринесемо олакшању патњи цивила у Газиwww.globallookpress.com © Oded Karni

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас телефоном са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом, рекавши да је Москва спремна да на све могуће начине помогне како би се олакшало страдање цивила и како би се смирио сукоб, пренела је прес-служба Кремља.

Разговор је трајао око 50 минута, пишу израелски медији, позивајући се на кабинет израелског премијера.

Кремљ је у саопштењу навео да су Путин и Нетанијаху посебну пажњу посветили "напетој ситуацији у зони палестинско-израелског конфликта и катастрофалној хуманитарној ситуацији у Појасу Газе".

"Владимир Путин потврдио је принципијелан став да не прихвата и осуђује тероризам у свим облицима. Истовремено, изузетно је важно да сузбијање терористичких претњи не доведе до овако страшних последица по цивилно становништво", наводи се у саопштењу Кремља.

Нетанијаху је наводно прекинуо седницу Владе како би разговарао са руским лидером.

Украјински Телеграм канал портала "Страна.уа" пише да је Нетанијаху изразио незадовољство због све веће сарадње Москве и Техерана.

Коментар је, очигледно, уследио након недавне посете иранског лидера Москви, док је неколико дана пре тога, подсетимо, између две стране потписана и Декларација о борби против санкција и других једностраних мера. Разлог за потписивање овог документа је то што су САД и њихови савезници дипломатију заменили незаконитим санкционим мерама, објаснио је раније шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Ово је други разговор Путина и Нетанијахуа од почетка ескалације сукоба у Појасу Газе. 

Нетанијаху је овај пут, како преносе украјински медији, наводно изразио и незадовољство руским ставом поводом последње ескалације сукоба, а "РИА Новости" преносе да су у том контексту споменути руски званични представници у Уједињеним нацијама и на другим платформама. 

"Да су Русију напали као што су напали Израел, она би одговорила знатно жешће", наводно је рекао израелски премијер. 

Подсетимо, први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама, Дмитриј Пољански, ове недеље је на седници Савета безбедности УН рекао да би Израел починио ратни злочин уколико би поплавио тунеле у Гази.

"Ратни злочини су у порасту. Последњих дана круже узнемирујући извештаји о томе да Израел планира да поплави подземне објекте у појасу Газе морском водом", изјавио је Пољански.

Он је, позивајући се на своје изворе, изнео тврдњу да су припадници израелске војске већ изградили систем пумпи и цеви у које ће упумпавати морску воду, као и да су у тај план укључене Сједињене Америчке Државе.

image