Русија

ФСБ разоткрила велику мрежу украјинских агената на Криму: Ухапшено 18, десет већ осуђено (ВИДЕО)

Федерална служба безбедности је током протекле године разоткрила чланове разгранате обавештајне мреже украјинских специјалних служби који су припремали саботаже и терористичке нападе на полуоствру
ФСБ разоткрила велику мрежу украјинских агената на Криму: Ухапшено 18, десет већ осуђено (ВИДЕО)www.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Федерална служба безбедности (ФСБ) је током године разоткрила велику мрежу агената украјинских специјалних служби на Криму одговорних за терористичке нападе и саботаже, саопштила је Служба.

У сузбијању активности скривене, разгранате обавештајне мреже украјинских специјалних служби, ФСБ-у је помагао руски Истражни комитет.

ФСБ истиче да је мрежа створена под контролом Запада на територији Крима за извршење високопрофилних диверзантских и терористичких акција против власти, војске и ФСБ-а, као и објеката транспортне и енергетске инфраструктуре на полуострву.

Групом су руководили чланови Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине и Службе безбедности Украјине (СБУ), наводи ФСБ.

Чланови ове групе су планирали терористичке нападе на првог човека Републике Крим Сергеја Аксјонова, председника републичког парламента Владимира Константинова, градоначелницу Јалте Јанину Павленко, проруског блогера Александра Талипова и јавну личност Олега Царјва.

Поред тога, ФСБ је спречио 14 покушаја саботаже и тероризма.

Такође, на полуострву је откривено 15 скровишта које су припремиле украјинске специјалне службе, из којих је извучено 37 импровизованих експлозивних направа и више од 200 килограма експлозива.

Десет особа је већ осуђено.

"Приведено је 18 агената украјинских специјалних служби који су били умешани у саботаже на железници у различитим областима Крима, као и на возилима представника администрације Запорошке области и војника руског Министарства одбране који учествују у Специјалној војној операцији", наводи се у саопштењу ФСБ-а.

Тренутно је у току више од 30 кривичних предмета терористичке природе, а спроводе се и неопходне истражне радње.

Злочинцима прети казна до 25 година затвора.

image