Русија

ФСБ спречила атентат на гувернера Крима, осумњичени радио за украјинску службу безбедности (ВИДЕО)

Приведен је држављанин Русије који је у Украјини обучаван за баратање минско-експлозивним средствима
ФСБ спречила атентат на гувернера Крима, осумњичени радио за украјинску службу безбедности (ВИДЕО)www.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је спречила је атентат на губернатора Крима Сергеја Аксјонова који су организовале украјинске специјалне службе.

Приведен је држављанин Русије, који је радио по налогу Украјинске Службе безбедности (СБУ) обучаван у Украјини за извиђачке и субверзивне активности, као и за баратање минско-експлозивним средствима, преносе "РИА Новости".

Осумњичени је планирао да дигне у ваздух аутомобил Аксјонова, али је ухваћен како узима бомбу из скровишта.

Ухапшен је и признао је кривицу.

"У децембру 2022. године сам почео да радим за СБУ код надзорника Игора, добио сам кодно име 'Каратиста'. Обучаван сам за субверзивни рад, прерушавање и шминкање, како да избегнем прогон и слично. Добио сам задатак да одем на Крим, у Симферопољ. За почетак је требало да изнајмим кућу, купим телефон, запослим се. Сваког дана сам ступао у контакт са Игором, чекајући даља упутства. Чекао сам да добијем адресу на којој се налазио аутомобил да поставим мину, да бих касније одвезао овај аутомобил у Севастопољску улицу да разнесем колону возила Сергеја Аксјонова", признао је.

Против њега је покренут кривични поступак због покушаја терористичког акта и због илегалне набавке експлозива, јавила је ФСБ.

Аксјонов се захвалио ФСБ-у на раду. "Наше обавештајне агенције раде прецизно и ефикасно. Сигуран сам да ће конкретни наручиоци овог злочина бити пронађени и кажњени", написао је на Телеграму.

Једино остварењем свих циљева Специјалне војне операције може да се елиминише терористичка претња коју ствара кијевски режим, написао је.

"Тако ће и бити", закључио је.

Служба је током маја издала неколико извештаја о спречавању серије терористичких напада на Криму чије је мета, између осталог, био и Аксјонов. Према информацијама ФСБ-а, директни организатор терористичких напада је Роман Машовц, заменик шефа канцеларије украјинског председника Владимира Зеленског.

image