Русија

Москва упозорава: Украјина спрема провокацију употребом токсичних супстанци из Немачке

Узимајући у обзир искуство из сиријског сукоба, претпоставља се да ће оптуживање руских оружаних снага за употребу хемијског оружја омогућити покретање нове антируске кампање у структурама УН и светским медијима, каже Игор Кирилов
Москва упозорава: Украјина спрема провокацију употребом токсичних супстанци из Немачкеwww.globallookpress.com © Ralf Hirschberger/dpa

Украјинске специјалне службе припремају антируску провокацију употребом токсичних супстанци, а за ту сврху је купљена серија хемикалија из Немачке, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов. 

"Према нашим информацијама, кабинет председника Украјине координира акције националних обавештајних служби за организовање антируске провокације употребом токсичних супстанци. Узимајући у обзир искуство из сиријског сукоба, претпоставља се да ће оптуживање руских оружаних снага за употребу хемијског оружја омогућити покретање нове антируске кампање у структурама УН и светским медијима", казао је Кирилов на брифингу руског Министарства одбране о војно-биолошким активностима Сједињених Држава.

Према његовим речима, у ту сврху украјинска служба безбедности предложила је сарадњу украјинској компанији "Реалаб", специјализовану за увоз хемијских реагенса и прекурсора.

Кирилов је истакао да је преко ове компаније претходно у Немачкој купљена "мала серија триетаноламина и једињења натријума, које садржи азот америчке компаније 'Хонивел рисрч хемикалс'".

На Украјинцима тестирани лекови

Кирилов је навео да су запослени у Министарству одбране САД извели опасне експерименте на Украјинцима користећи различите лекове.

Према његовим речима, руска војска је током Специјалне операције добила документацију која потврђује опасну природу експеримената Пентагона у Украјини.

"Као резултат Специјалне војне операције, руски стручњаци су добили приступ низу украјинских биолошких објеката, посебно лабораторијама у градовима Рубежно, Северодоњецк, Херсон, као и њиховој службеној документацији", прецизирао је.

Како је додао, анализа је потврдила опасну природу експеримената Пентагона да процени подложност украјинске популације зоонозним инфекцијама, вршено је тестирање лекова на локалном становништву и извоз биолошких узорака у Сједињене Државе за њихову могућу употребу у офанзивним биолошким програмима.

image