Русија

Русија упозорава: Због пропале офанзиве Кијев може употребити биолошко оружје

Министарство одбране поручује да су украјинске снаге до сада 17 пута покушале да отрују храну уз помоћ компоненти хемијског оружја што је довело до смрти више од 15 особа
Русија упозорава: Због пропале офанзиве Кијев може употребити биолошко оружјеwww.globallookpress.com © Simone Brandt

Министарство одбране Русије данас је упозорило да би Украјина, услед неуспеле контраофанзиве, могла да употребии биолошко оружје.

"С обзиром на чињеницу да украјинске оружане снаге, углавном, нису успеле да постигну озбиљне успехе током своје такозване контраофанзиве, Министарство одбране очекује преусмеравање њихових активности ка нестандардним облицима ратовања, укључујући употребу биолошког оружја. То може бити намерна контаминација извора воде, укључујући и воду за пиће, контаминација залиха хране или хране за стоку".

Индиректан доказ за то је "велика количина сојева пронађених на ослобођеним територијама из америчких колекција за узгој бактеријских и вирусних патогена".

Министарство, такође, наводи да се зна да су Оружане снаге Украјине од почетка Специјалне војне операције 17 пута отровале храну уз помоћ компоненти хемијског оружја, услед чега је преминуло најмање 15 особа. 

Игор Кирилов, начелник снага за радиациону, хемијску и и биолошку заштиту руске војске каже и да су руски војни хемичари путем анализа открили да се у компонентама хемијског оружја Украјине налазе и једињења која се производе "искључиво у једној земљи". У питању су, како каже, веома скупа једињења.

image