Русија

Лавров: Што дуже Запад притиска Зеленског да ратује, тежи су услови за мирно решење

Украјински председник није оправдао очекивања западних земаља када је реч о успесима на фронту, а Москва све више види сигнале који стижу из ЕУ о смањењу подршке Кијеву, изјавио је шеф руске дипломатије
Лавров: Што дуже Запад притиска Зеленског да ратује, тежи су услови за мирно решење© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Сви они који се противе преговорима, морају да схвате да што се буде дуже ратовало у Украјини, биће теже створити услове за мирно решење, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на заједничкој конференцији за новинаре за белоруским колегом Сергејом Алејником у Москви.

"Руски председник Владимир Путин раније је рекао да сви они који су против преговора, укључујући и оне који су забранили Владимиру Зеленском да потпише већ постигнути споразум у априлу 2022, морају да схвате да што дуже приморавају Зеленског да ратује, биће теже створити услове за почетак преговора", казао је Лавров и поновио да Русија никада није била против преговора.

Шеф руске дипломатије је додао да је време да западни лидери схвате да је сукоб,који су покренули у Украјини, доспео у ћорсокак.

Како је навео, Зеленски није оправдао очекивања западних земаља када је реч о успесима на фронту као и да Москва све више види сигнале који стижу из ЕУ о смањењу подршке Кијеву.

"То нису само приче, већ се јављају специфичне потешкоће и у Европи и у Сједињеним Државама за тражењем додатне помоћи, како би наставили да подржавају режим украјинског председника, који очигледно није оправдао очекивања. Његов режим није успео да одигра улогу алата за подривање безбедности Руске Федерације, да уништу њену историју, културу, све што је руско на територији коју наставља да контролише", напоменуо је.

Лавров је истакао да су лидери неких западних земаља у више наврата слали сигнале Москви са предлозима да се састану како би разговарали о украјинском питању и европској безбедности.

Он је указао да формирање чврстог војно-политичког темеља у Евроазији одговара заједничким интересима Русије, Белорусије и других земаља региона.

"Русија и Белорусија сматрају да у актуелним условима нема смисла да се са западним земљама разговара о питањима регионалне стабилности, стога ће Москва и Минск градити безбедносну архитектуру у евроазијском региону", казао је Лавров.

Према његовим речима, у светлу актуелне међународне ситуације посебна пажња посветиће се изгледима за формирање система европске безбедности, управо оне чија је криза јасно демонстрирана на недавном догађају Савета министара спољних послова ОЕБС у Македонији.

Белоруски министар спољних послова Сергеј Алејник изјавио је да су Белорусија и Русија уморне хегемоније једне групе држава.

Алејник је нагласио да Белорусија и Русија виде јачање нових центара моћи на Глобалном југу и истоку.

"У том контексту постоји потреба за даљим јачање сарадње са пријатељским земљама Азије, Латинске Америке и Кариба", истакао је шеф белоруског министарства спољних послова.

НАТО јача војну активност на западним границама Заједнице независних држава (ЗНД), и због тога је пред нама задатак да изградимо стабилну архитектуру безбедности у Евроазији, на чему радимо заједно са нашим партнерима у оквиру ШОС-а, ОДКБ-а, Лиге арапских држава, АСЕАН-а, али и ЗНД-а, рекао је данас Лавров на састанку колегијума МСП-a Русије и Белорусије у Москви.

Руски министар је истакао да су Москва и Минска две "братске земље", које "тесно" координишу заједничке акције у оквиру Заједнице независних држава (ЗНД), и најавио за данас потписавање нових докумената о сарадњи за трогодишњи период, закључујући са 2026. годином.

"Подржавамо једни друге у међународним организацијама, а слажемо се и када је реч о ЕУ, НАТО, Савету Европе. НАТО јача војну активност на западним границама ЗНД-а, а одлуке НАТО-а од јула потврђују агресиван став Алијансе усмерен на сузбијање Москве и Минска. Имамо задатак да изградимо стабилну архитектуру безбедности и сарадње у читавој Евроазији заједно са конструктивним државама, ослањајући се на већ постојеће интеграционе савезе. На простору Евроазије имамо велики број механизама и формата, који ће бити заинтересовани за заједничку сарадњу по том питању. Имам у виду ОДКБ, ЗНД, ШОС, али и Лигу арапских држава, АСЕАН", изјавио је Лавров. 

"У нашим заједничким интересима је да се створи јака војно-политика основа која би помагала при решавању конфликата и спречавала њихово избијање, и која би, такође, искључивала могућност нове диктатуре уз примену силе" и спречила доминацију одређених земаља, објаснио је шеф руске дипломатије. 

Лавров се, такође, кратко осврнуо на недавно протекли самит министара спољних послова ОЕБС-а, који је одржан у Скопљу, и рекао да би желео да се захвали белоруским представницима на њиховом чврстом ставу, захваљујући којем су Русија, Белорусија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан усвојили заједничку изјаву о "кризи европске безбедности".

"На састанку министара ОЕБС-а у Северној Македонији јасно се видела криза која данас постоји у Европи. Акције колективног Запада и украјинска криза, коју је он изазвао, у суштини су уништили сву архитектуру безбедности у Европи, а западњаци су коначно 'сахранили' принцип једнакости, и недељивости безбедности", истакао је он.

Белоруску делегацију данас у Москви представља министар спољних послова Сергеј Алејник, који је потврдио добре односе Москве и Минска у условима "нездраве турбулентности у свету":

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner