Русија

Руски "кинжали" моћнији од "патриота": Уништен још један амерички ПВО систем који су послали Немци

Систем је уништен на граници Кијевске и Житомирске области, током његовог транспорта кроз Украјину
Руски "кинжали" моћнији од "патриота": Уништен још један амерички ПВО систем који су послали Немциwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow

Руске снаге уништиле су још један "патриот" систем америчке производње приликом његовог транспорта кроз Украјину. Овај пут, "патриот" је уништен на граници Кијевске и Житомирске области Украјине, које су под контролом Кијева, пише портал "Војни преглед". 

Уништење "патриота" потврдио је и војни дописник Јуриј Подољака, који је на Телеграму написао да су руски војници "као доказ да је руско оружје боље од америчког, уз помоћ три 'кинжала' (хиперзвучног ракетног комплекса)" уништили још један "патриот" систем и све то док је председник Русије Владимир Путин држао годишњу конференцију. 

Као резултат напада, уништено је неколико лансера, једна радиолокациона станица и командно возило који су припадали систему "патриот", заједно са неколико десетина ракета вредних више милиона долара, пише "Војни преглед". 

Ово није први пут да су руске снаге уништиле ове системе. У јуну, на пример, председник Владимир Путин изјавио је да је уништено пет оваквих система у близини Кијева и додао да самим тим за Москву није проблем да уништи било коју зграду у Кијеву, уколико би то хтела. 

Украјинска страна за сада није званично потврдила јучерашње уништење "патриота", али је представник ваздушних снага украјинске војске изјавио да су украјински ПВО системи, наводно, "оборили" једну ракету "кинжал". Он је, такође, додао да украјинска војска неће говорити о томе да ли су и шта Руси погодили "кинжалима", јер не желе да одају информације непријатељу.

Ипак, ако "кинжал" и јесте уништен, онда је то учињено приликом напада на "патриот", приликом којег су Руси и уништили овај ПВО систем, закључује "Војни преглед", док украјински портал "Страна.уа" потврђује да је руска војска јуче током дана применила "кинжале" и то "први пут за много времена".

Подсетимо, Немачка је недавно саопштила да је предала Оружаним снагама Украјине други систем "патриот" америчке производње, након чега је Берлин од Вашингтона затражио да му се надомести овај ПВО систем новим зенитним ракетним комплексима.

"Патриот" системи данас се сматрају за један од најнапреднијих америчких ПВО система, распоређени су широм света, а један такав систем кошта више од милијарду долара, показују подаци Центра за стратешке и међународне студије. Због својих спецификација, препорука је била да се држе далеко од линије фронта, што је Кијев и учинио.

Ипак, како се показало, амерички ПВО системи нису неуништиви за руске снаге, где год они били.

image