Русија

Кремљ: Допада нам се став Мађарске, довољно су независни да бране своје интересе

Портпарол Кремља говорио је и о одлуци Финске да распореди америчке војне базе, као и о уласку Украјине и Молдавије у ЕУ
Кремљ: Допада нам се став Мађарске, довољно су независни да бране своје интересе© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Мађарска је довољно независна земља да брани сопствене интересе, Русија пажљиво чита медијске извештаје о пракси одлучивања у ЕУ, изјавио је прес секретар руског председника Дмитриј Песков поводом одлуке Европске уније да покрене преговоре са Украјином и Молдавијом.

Раније је на самиту ЕУ одлучено да се започну преговори са Украјином и Молдавијом о њиховом чланству у ЕУ. Мађарски премијер Виктор Орбан, који на самиту није гласао о тој одлуци, изјавио је да је сама "Европска комисија у својим препорукама од 8. новембра признала да Украјина још није испунила три услова за покретање преговора о чланству".

"Мађарска је суверена земља и има своје интересе, која за разлику од многих других европских земаља, веома их чврсто брани, што се нама иначе допада", казао је Песков, одговарајући на питање о реакцији Кремља на Орбанове изјаве.

Он је подсетио на речи председника Владимира Путина да "не треба мислити да су Мађарска и низ других земаља које бране своје интересе проруски настројене".

"Оне уопште нису проруски оријентисани, једноставно су свесни, довољно независни да бране сопствене интересе. И то је вероватно још увек ствар ЕУ, односи Мађарске са Европском комисијом нису наша ствар", додао је Песков.

НАТО војска у Финској је претња

Песков се осврнуо на одлуку Финске да потпише документе о распоређивању америчких војних база на својој територији, поручивши да Русија жали због новонастале претње из те земље, са којом је раније имала одличне односе. 

"То ће довести до повећања напетости између Руске Федерације и Финске. Имали смо одличне односе са Финском и нико никоме није претио, није било проблема, није било ниаквих тужби, нико ником није задирао у интересе. Постојало је међусобно поштовање", указао је.

Како је додао, сада када је Финска постала чланица НАТО-а и када ће војна инфраструктура ући у Финску, за руску страну ће тај потез "очигледно представљати претњу".

Ни Украјина ни Молдавија не испуњавају критеријуме за улазак у ЕУ

ЕУ је увек имала прилично строге критеријуме за приступање Унији, а очигледно је да у овом тренутку ни Украјина ни Молдавија не испуњавају те критеријуме, оценио је портпарол Кремља.

Раније је на самиту ЕУ одлучено да се започну преговори о будућем чланству у ЕУ са Украјином и Молдавијом.

"Одлука Европске уније да отпочне преговоре о приступању Украјине и Молдавије је исполитизована, очигледно је да ове земље не испуњавају критеријуме за пријем у тај савез", истакао је Песков, подсетивши да процес придруживања Европској унији може да траје дуго, деценијама. 

Како је додао, ЕУ већ пролази кроз не баш најбоља времена у својој историји, како са становишта функционисања, тако и са становишта економије, као и да намера да се Украјина, Молдавија и Грузија приме у ЕУ има за циљ да "изнервира Русију".

image