Свет

Орбан: Осам сати сам их убеђивао, још можемо да зауставимо процес придруживања Украјине ЕУ

Кијеву не треба помагати оружјем, већ треба зауставити сукоб, каже мађарски премијер
Орбан: Осам сати сам их убеђивао, још можемо да зауставимо процес придруживања Украјине ЕУ© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да Мађарска није уложила вето на јучерашњу одлуку Европског савета о отварању приступних преговора са Украјином, али да је ставила вето на 50 милијарди евра финансијске помоћи тој земљи.

Орбан је, у интервјуу за мађарски државни радио, рекао да је покушао да убеди остале лидере ЕУ да не стављају на дневни ред питање приступних преговора Украјине, али да их је било немогуће убедити, преноси агенција МТИ.

Према његовим речима, њихов одлучујући аргумент је био да Мађарска неће ништа изгубити, с обзиром на то да коначну реч о чланству Украјине имају национални парламенти, укључујући и мађарски.

Он је рекао да предстоји дуг процес пре него што то питање стигне у парламенте, а одлуку о отпочињању преговора са Украјином оценио као лошу.

"Ово је лоша одлука, није требало кренути у овом правцу, савест Мађарске није оптерећена овом лошом одлуком, а процес може да се заустави на пола пута" додао је Орбан.

Он је поручио да Мађарска није спречила чланице ЕУ да покрену приступне преговоре са Кијевом јер ће "имати прилику да заустави тај процес још 75 пута".

"Биће још отприлике 75 случајева када ће мађарска влада моћи да заустави тај процес", рекао је Орбан за Радио Кошут, додајући да коначну реч о чланству Украјине има 27 парламената.

Према његовим речима, водила се дуга и тешка расправа.

"Осам сати сам их убеђивао да то не раде. Тражили су да их не опструишем", навео је мађарски премијер и додао да није желео да учествује у доношењу те одлуке, па је уместо тога изашао кад је гласано.

Орбан је рекао да Мађарска "неће платити финансијске и економске трошкове" те одлуке, већ да трошкове морају сносити они који су је донели.

Он је поновио да није интерес Мађарске да Европска унија узима кредите за финансирање помоћи Украјини.

Према његовој оцени, Кијеву не треба помагати оружјем, већ треба зауставити сукоб.

"Потребни су прекид ватре и мировни преговори", истакао је Орбан.

Он је нагласио да почетак преговора о придруживању Украјине "сам по себи за сада неће штетити интересима Мађарске", али финансирање Украјине кредитима "већ представља непосредну штету њеним интересима".

image