Русија

У Финској одржан протест због затварања границе са Русијом; Москва формира Лењинградски војни округ

На скупу се окупило око 50-60 демонстраната, углавном Руса који живе у Финској и имају пасоше две земље
У Финској одржан протест због затварања границе са Русијом; Москва формира Лењинградски војни округwww.globallookpress.com © MAGO/Lauri Heino

Протестни скуп против затварања границе са Русијом одржан је у финском граду Лапенранта, јавила је локална телевизија Иле.

"У Лапенранту је данас одржан протест против затварања источне границе. Како јавља дописник Иле, на скупу се окупило око 50-60 демонстраната. Углавном су то били Руси који живе у Финској и имају пасоше две земље", преноси агенција "РИА Новости".

Према речима једног од учесника демонстрација, за садашњу ситуацију треба кривити Финску и НАТО. Она је напоменула да су мигранти и раније долазили у земљу, али то није довело до предузимања овако оштрих мера.

Према Иле-у, грађани су незадовољни и недоследношћу локалних власти, које прво "отворе границу па је поново затворе".

Тридесетог новембра финска влада је затворила све путне контролне пунктове на граници са Русијом. Хелсинки је своје поступке објаснио наводним неконтролисаним доласком избеглица из суседне земље.

Финска је 14. децембра одлучила да отвори два контролна пункта - Валима и Нирала, али их је поново затворила 15. децембра.

Једина транспортна опција између две земље дуж копнене границе остаје железнички теретни превоз преко контролног пункта Ваиниккала.

Лењинградски војни округ на граници са Финском

Да би Финска могла да се суочи са одређеним проблемима након уласка у НАТО, везаним за стварање Лењинградског војног округа, прокоментарисао је данас и председник Руске Федерације Владимир Путин за телевизији "Русија 1".

"Није било никаквих проблема. Сада ће их бити, јер ћемо сада формирати Лењинградски војни округ и тамо концентрисати одређене војне јединице. Шта им је ово требало? Глупост. Они су увукли Финску у НАТО. Јесмо ли ми имали било какве спорове са Финском? Сви ​​спорови, укључујући и оне територијалне, решени су давно, средином 20. века", истакао је Путин.

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков је, коментаришући поступке Хелсинкија, рекао да гранични прелаз користе они који на то имају законско право.

Према његовим речима, за Москву су неприхватљиве нeтaчене оптужбе за изазивање миграционе кризе.

image