Русија

Русија: УН морају да прихвате нове регионе Руске Федерације

Министарство спољних послова Русије истиче да је приступ хуманитарних агенција УН према новим руским регионима погрешан јер исходи из тога да је Кијев одговоран за те регионе иако су тамошњи становници одабрали да се припоје РФ
Русија: УН морају да прихвате нове регионе Руске ФедерацијеGetty © Photo by David Dee Delgado

Приступ који хуманитарне агенција УН имају према новим регионима Русије је неоправдан и неприхватљив, Руска Федерација је спремна да сарађује са њима када прихвате нову реалност, рекао је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Вершињин.

Становници Доњецке и Луганске народне републике, као и Запорошке и Херсонске области су одлучили да се придруже Руској Федерацији, те УН морају да поштују ову одлуку, додаје руски дипломата.

Руска страна је Канцеларији високог комесара за људска права, Канцеларији високог комесара за избеглице и свим организацијама УН и међународним хуманитарним организацијама јасно нагласила да је њихов приступ у акцијама и процена онога што се дешава на новим регионима Руске Федерације неоправдан.

"Сви морају да воде рачуна о томе, а пре свега УН. То што се то некоме не свиђа не сме да буде основа за било какву акцију", истиче још једном Вершињин.

Русија је спремна да ради са хуманитарним крилом УН на смањењу патњи цивилног становништва на новим руским регионима, али само ако се у обзир узме "нова реалност на терену".

Москва не прихвата "ултимативне захтеве" који се од ње траже јер је наводно Кијев одговоран за ове територије, додаје.

"Нажалост сам био приморан да скренем пажњу представницима УН на чињеницу да су Уједињене нације од 2014. године игнорисале велике стварне губитке, разарања и нападе кијевског режима на Доњецк и Луганск", додаје он.

Русија је развила механизам за плаћање чланарине институцијама УН и другим међународним организацијама у доларима и еврима, каже директор одељења међународних организација Министарства спољних послова Петар Иљичев.

Прошле године се земља суочила са потешкоћама у слању ових средстава у буџете међународних организација због ограничења и санкција.

Сада се плаћање доприноса углавном врши у америчким доларима и еврима, каже Иљичев.

image