Русија

Русија представила свој "антишпијунски" телефон

Нови руски оперативни систем ће се дистрибуирати само на поузданим уређајима, тако се може гарантовати максимална сигурност података, изјавио је генерални директор руског научно-техничког центра "РОСА" Олег Карпитски
Русија представила свој "антишпијунски" телефон© Кирилл Каллиников / РИА Новости

Руски научно-технички центар за информационе технологије (СТЦ ИТ) "РОСА" представио је "антишпијунски" паметни телефон "Р-ФОН" са руским оперативним системом (ОС) "РОСА Мобил", саопштила је та компанија.

"Представљен је руски паметни телефон са сопственим оперативним системом. Уређај се зове 'Р-ФОН', а оперативни систем 'РОСА Мобил'. Ово је заједнички пројекат две руске технолошке компаније ЈСЦ 'НТЦ ИТ РОСА' и ЈСЦ 'Рутек'. Телефон ће бити доступан за наручивање следеће године, а пријаве за куповину почињу 18. децембра", наводи се у саопштењу.

Kомпанија је додала да паметни телефон има 10 гигабајта складиштења у облаку и 128 гигабајта интерне меморије.

Уређај има поруке, подешавања, претраживач, галерију, сат, калкулатор и календар. Напомиње се да је уређај опремљен услугом "РОСА ИД", која обједињује све мобилне производе компаније, продавницу апликација "РОСА Маркет" и сервис "РОСА Диск" у облаку за чување докумената, фото и видео садржаја.

"Нови руски оперативни систем ће се дистрибуирати само на поузданим уређајима. Тако се може гарантовати максимална сигурност података", казао је генерални директор СТЦ "ИТ РОСА" Олег Карпитски, додајући да уређај неће подржавати ВПН сервисе.

Руски паметни телефон, који се склапа у Саранску од увозних делова, има "Горила стакло 5", тежак је 189 грама и дебљине 7,96 милиметара.

Ту је и процесор Медиа Тек Хелио Г99, 8 гигабајта РАМ-а и 128 гигабајта интерне меморије. Паметни телефон је опремљен камером од 50 мегапиксела са отвором бленде Ф/1,8 и селфи камером од 16 мегапиксела са отвором бленде Ф/2,5.

У компанији су додали да ће почетком 2024. године увести услугу која ће помоћи да се пређе са познатих оперативних система на РОСА ОС.

image