Русија

Руско-арапски форум за сарадњу следеће године у Москви

Руско-арапски форум за сарадњу између Руске Федерације и Лиге арапских држава основан је 2009. године
Руско-арапски форум за сарадњу следеће године у МосквиGetty © Andreas Rentz/Getty Images

Наредно заседање Руско-арапског форума за сарадњу на министарском нивоу биће одржано 2024. године у Москви, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Министар спољних послова Сергеј Лавров тренутно учествује на Руско-арапском форуму за сарадњу у Мароку, а том приликом поручио је да "неки спољни играчи планирају да изазову велики рат на Блиском истоку користећи сукоб у Појасу Газе". 

"Наш састанак се одвија у условима невиђеног погоршања ситуације на Блиском Истоку, у условима упорне турбуленције у свету. Сложена природа нових изазова и претњи чини све потребнијим заузимање колективног приступа решавању проблема како би се ојачао мир и безбедност у региону и обезбедио његов одрживи развој", казао је Лавров.

Лавров је навео да Русија у сарадњи са партнерима, пре свега арапским, наставља да улаже напоре у интересу дугорочне стабилизације ситуације и пребацивања решавања палестинско-израелског сукоба на политички и дипломатски план.

Руско-арапски форум за сарадњу између Руске Федерације и Лиге арапских држава основан је 2009. године.

Према меморандуму потписаном у Каиру, главни циљеви и задаци форума су - подршка напорима усмереним на успостављање и јачање међународног мира и безбедности, као и промовисање развоја економске, трговинске и финансијске сарадње, укључујући реализацију заједничких пројеката. Прва седница форума на министарском нивоу одржана је у Москви 20. фебруара 2013. године.

image
VV inauguration
banner