Русија

Захарова о новом пакету санкција: Господо из ЕУ кажите чија економија пуца по шавовима?

Ове године руски БДП порашће за 3,5 одсто, а у еврозони за 0,6 одсто. Сасвим је јасно да је главна жртва санкционог рата против Русије, који је Запад покренуо на подстицај Сједињених Држава - ЕУ, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о новом пакету санкција: Господо из ЕУ кажите чија економија пуца по шавовима?© Пресс-служба МИД РФ / РИА Новости

Уводећи нови пакет санкција Русији, Брисел наставља да се препушта илузији да је у стању да победи у санкционом рату против Русије, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Занемарујући јасан и недвосмислен став светске већине која се противи једностраним принудним мерама, ЕУ је одобрила још један пакет нелегитимних антируских санкција. У међувремену, све је очигледнија чињеница да је сваки покушај Уније да својим рестрикцијама нанесе непоправљиву штету руској привреди апсолутно узалудан и, заправо, погубан за њу саму", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Она је истакла да Русија не само да је издржала невиђени финансијски и економски налет Запада, већ је руска економија развила моћан "имунитет против санкција", постала стабилнија и успешно се развија.

"Ове године ће руски БДП порасти за 3,5 одсто. Али ЕУ, са друге стране, не може да издржи последице антируских санкција које сама намеће. У еврозони ће раст БДП-а бити 0,6 одсто. Унија пада у рецесију. Управо је пре неки дан статистички биро Евростат, објавио најновије податке о индустријској производњи у ЕУ – за последњих 12 месеци смањена је за 5,5 одсто, а у еврозони за 6,6 одсто", указала је.

"Па чија економија, господо, европске бирократе, пуца по шавовима? Али пре или касније ћете морати да објасните својим грађанима зашто су муке у име 'стратешког пораза' Русије биле узалудне", поручила је Захарова.

Према њенима речима, данас је јасно да је главна жртва санкционог рата против Русије, који је Запад покренуо на подстицај Сједињених Држава, Европска унија.

На овај начин, наставила је, Вашингтон се једноставно обрачунава са својим европским конкурентима, терају их да купују америчке енергенте и оружје по превисоким ценама и доследно им одузимају индустријску и технолошку базу.

"Оно што се дешава са ЕУ директна је последица политичке безвоље и марионетског понашања већине елита ЕУ. Али то је њихов избор, а начин на који су најновије санкције договорене на последњем састанку Европског савета указује да некада суверене европске државе, заправо, више немају право избора", поручила је.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner