Русија

Лавров о немачком руководству: То су лопови, али имамо и ми шта да конфискујемо

Немачке власти су некада крале у политичком смислу, тако што нису поштовале споразуме, а данас то раде дословце, истиче руски министар, коментаришући захтев Федералног тужилаштва Немачке суду да заплени руску имовину
Лавров о немачком руководству: То су лопови, али имамо и ми шта да конфискујемо© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Представници власти у Немачкој су лопови, каже руски министар спољних послова Сергеј Лавров, коментаришући захтев Федералног тужилаштва Немачке суду да заплени руску имовину.

"Склони су крађи, то смо одавно схватили. Некада су били лопови у политичком смислу, нису испуњавали претходно договорене споразуме, покушавали су да преваре некога. Али сада су лопови дословце", каже руски министар на конференцији за новинаре после посете Тунису.

Европљани донекле и имају поштовања према својим законима, па зато и успоравају доношење решења за конфисковање руских средстава, али, према информацијама којима располаже руска страна, САД у затвореним контактима објашњавају европским земљама како да промене законе како би одузеле руску имовину, додаје Лавров.

Русија има шта да конфискује као одговор на могућу заплену имовине у Немачкој, упозорава Лавров, позивајући се на речи руског министра финансија Антона Силуанова.

Москва и Тунис развијају сарадњу у пољопривреди

Русија и Тунис намеравају да развијају билатералну сарадњу, а кључне области су пољопривреда и енергетика, наводи руски министар.

"Тунис је заинтересован за наше залихе жита, као и за енергетски сектор, тј. нуклеарну енергију", каже Лавров и додаје да је договорено да Русија и Тунис убрзају ступање на снагу Споразума о мирном коришћењу атомске енергије.

"Две земље су заинтересоване за развој сарадње у области високе технологије, укључујући и истраживање свемира. Руски носач је недавно лансирао први туниски сателит у орбиту, планирано је да други сателит буде лансиран следеће године, а постигнут је договор о заједничка производња још пет свемирских објеката", додаје.

У разговору са колегом из Туниса, Лавров је сазнао да ова афричка држава жели да отплати све дугове и да повећа самосталност и суверенитет на међународној арени.

"Желе да партнерство са било којом државом не утиче и не зависи од партнерства са било којом трећом државом. То се уклапа уз наш принцип. Русија ни са ким не сарађује против неког трећег, већ гради односе зарад интереса конкретних држава. Док је на западу супротна пракса постала норма", објашњава он.

image