Русија

Уљанов: Финска ће бити прва жртва у случају сукоба између Русије и НАТО

Москва је, према речима Уљанова, на свог суседа традиционално гледала као на "неутралну и, уопште, пријатељску земљу" са којом има добросуседске односе
Уљанов: Финска ће бити прва жртва у случају сукоба између Русије и НАТО© Pixabay

Москва не види никакву корист за Финску од уласка у НАТО, јер ће у случају војне ескалације између Русије и алијансе, та земља прва страдати, рекао је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов у интервју за "РИА Новости".

Москва је, према речима Уљанова, на свог суседа традиционално гледала као на "неутралну и, уопште, пријатељску земљу" са којом има добросуседске односе.

Међутим, каже, улазак Финске у НАТО подстакао је Русију да предузме одређене кораке, а пре свега да поново успостави Лењинградски и Московски војни округ.

"Односно, увек ће бити узвратних мера. Само не разумем какве користи Финска има од овога. Живели смо у миру и одједном смо се нашли између Русије и НАТО, као саставног дела алијансе, али они су нам суседи, и не дај Боже ако дође до погоршања, онда ће прва страдати сама Финска. Ја то заиста не бих желео, наравно", рекао је Уљанов.

Дипломата је такође подсетио да су Сједињене Америчке Државе и Финска потписале споразум о сарадњи у области одбране, према којем ће америчка војска имати приступ војним објектима на територији свог савезника.

"Ово је већ озбиљан изазов", нагласио је Уљанов.

Финска је постала чланица НАТО 4. априла ове године, а средином децембра Хелсинки је потписао споразум са Вашингтоном о јачању одбрамбене сарадње.

Након тога, амбасадор Финске Анти Хелантер је позван у Министарство спољних послова Русије, где му је саопштено да Москва неће оставити без одговора нагомилавање војног потенцијала алијансе на својој граници, као и да ће предузети неопходне мере за спорне одлуке Хелсинкија.

image