Русија

Песков: Русија ће сама наћи убице руских војника

У случају да постоји спремност да међународна истрага овог злочина буде ефикасна, Москва ће свакако учествовати у њему, рекао портпарол Кремља
Песков: Русија ће сама наћи убице руских војникаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Русија ће сама наћи убице руских затвореника, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Русија ће, без сумње, сама тражити оне који су починили овај злочин. Они морају бити пронађени и кажњени", прецизирао је Песков.

Снимак на којем се види како украјинска војска пуца на руске војнике, који су се предали, појавио се на интернету 18. новембра. Како је саопштило руском Министарство одбране, припадници оружаних снага Украјине намерно су убили десет људи.

У случају да постоји спремност да међународна истрага овог злочина буде ефикасна, Москва ће свакако учествовати у њему, прецизирао је Песков. Он је додао да ће Русија учинити све што је могуће на међународном плану како би скренула пажњу на тај злочин и казнила починиоце. 

Ситуација са Запорошком нуклеарном електраном је забрињавајућа

Непрестани напади украјинских снага на највећу нуклеарну електрану у Европи не могу а да не изазову забринутост у Кремљу, а такву реакцију ови догађаји би требало да изазову и код Међународне агенције за нуклеарну енергетику (ИАЕА), рекао је Песков и додао да се ипак види да је и ИАЕА забринута.

Када се говори о масовном гранатирању, треба бити објективан и прецизан, па рећи да се заправо ради о нападима које врши Кијев, прецизирао је портпарол Кремља.

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси позвао је јуче на заустављање гранатирања нуклеарне електране Запорожје због тога што је забележено да је на њеној територији дошло до јаких експлозија. ИАЕА је даљи развој војних догађаја око електране назвала неприхватљивим. 

Прошле недеље ИАЕА је усвојила резолуцију у којој се наводи да Русија мора да напусти највећу електрану у Европи. Тадашња процена тима ИАЕА била је да је ситуација безбедна. 

Смена власти у Украјини није главни циљ

Руски портпарол се још једном осврнуо на циљеве специјалне војне операције у Украјини, рекавши да главни циљ Русије није смена власти у Кијеву, о чему је већ раније говорио руски председник Владимир Путин.

Међутим, Москва и даље намерава да у потпуности постигне све што је на почетку зацртала.

"Ти циљеви се могу постићи на различите начине и у различитим форматима", додао је он, коментаришући, између осталог, и питање у вези са недавном тврдњом да Русија наводно жели да дође до затишја у сукобу.

Ова изјава Пескова је одговор на тврдње украјинског председника Владимира Зеленског који је пре два дана рекао да Москва спомиње мировне преговоре како би добила на времену да обнови своје снаге.

Тренутно се не разматра нови талас мобилизације

Руске власти у овом тренутку не разговарају о новој мобилизацији, поручио је руски портпарол. 

"Не могу да говорим у име Министарства одбране, али у Кремљу нема разговора на ту тему", прецизирао је Песков.

Први талас делимичне мобилизације почео је 21. септембра, а завршен је 28. октобра, када је министар одбране Сергеј Шојгу објавио да је успешно мобилисано 300.000 људи.

image