Свет

Где се налази 300 милијарди долара замрзнутих руских средстава које Запад жели да конфискује

Ако Запад заплени руску имовину, иста судбина чека и њихова средства, упозорава Москва
Где се налази 300 милијарди долара замрзнутих руских средстава које Запад жели да конфискујеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Након што је покренута Специјална војна операција у Украјини, Сједињене Државе и њихови савезници забранили су трансакције са руском централном банком и министарством финансија, блокирајући око 300 милијарди долара суверене руске имовине на Западу.

Сједињене Државе сада предлажу да радне групе из Групе седам (Г7) великих индустријализованих земаља истраже начине да заплене тај новац, пренео је "Фајненшел тајмс".

Агенција Ројтерс је истраживала која је то имовина, где се налази и шта би Русија могла да уради ако буде заплењена.

Резерве централне банке

Као и друге централне банке, Централна банка Русије је неке од својих златних и девизних резерви ставила у ликвидна средства као што су водеће валуте, злато и државне обвезнице. Отприлике половина тих резерви се налази на Западу.

Банка Русије је потврдила да је на Западу замрзнута имовина вредна око 300 милијарди долара. Укупне руске девизне и златне резерве су у то време износиле 612 милијарди долара.

Владимир Путин је оптужио Запад да је покренуо економски рат против Русије и назвао је замрзавање резерви крађом.

Шта је замрзнуто?

Руска централна банка није дала детаљан преглед онога што је замрзнуто, али на основу документације с почетка 2022. године, може се видети да је у то време руска централна банка је држала око 207 милијарди долара у еврима, 67 милијарди долара у активи у америчким доларима и 37 милијарди долара у активи у британским фунтама.

Такође је имала 36 милијарди долара јапанских јена, 19 милијарди долара у канадским доларима, шест милијарди долара у аустралијским доларима и 1,8 милијарди долара у сингапурским доларима. Њени фондови у швајцарским францима износили су око милијарду долара.

Руска централна банка саопштила је да су ова средства углавном уложена у стране хартије од вредности, банкарске депозите и кореспондентске рачуне. Највећи део обвезница банака био је у државним обвезницама Кине, Немачке, Француске, Британије, Аустрије и Канаде.

Руске златне резерве држане су у Русији. Инвестиције у јуанима се одржавају у Кини.

Већина имовине – укључујући и имовину приватних руских грађана – замрзнута је у банкама и финансијским институцијама.

Конфискација?

Руски званичници су више пута упозоравали да је конфискација државне имовине противна свим принципима слободног тржишта.

"Сачекајмо да видимо шта ће одлучити", рекао је Ројтерсу један високи руски званичник. "Заштита приватне својине је света крава која их храни дуги низ векова".

Неки руски званичници сугеришу да би, ако руска имовина буде конфискована, имовина страних инвеститора заглављена на специјалним рачунима такозваног типа "Ц" у Русији могла да се суочи са истом судбином. Нека страна средства су ефективно закључана на рачунима "Ц".

Није јасно колико је тачно новца на овим рачунима, али руски званичници кажу да је то упоредиво са замрзнутим руским резервама од 300 милијарди долара.

Министар финансија Антон Силуанов рекао је прошле недеље да на рачунима "Ц" има значајних средстава.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима прошле недеље да ће Русија оспорити било какву конфискацију на судовима. "Ако нам нешто буде заплењено, погледаћемо шта ћемо ми да конфискујемо и то ћемо одмах урадити", рекао је Песков.

image