Русија

Анализа "Јурејжа тајмса": Русија јача одбрамбене позиције

Украјинској војсци након неочекиваног успеха треба времена да се консолидује ; Одбрамбене линије Путинове армије више немају слабости
Анализа "Јурејжа тајмса": Русија јача одбрамбене позицијеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Ослобођење Донбаса, денацификација и демилитаризација јасно су обнародовани циљеви Русије, а припајање Харковске и Херсонске области никад нису били међу њима, па зато, објашњава "Јурејжа тајмс", ова земља на тим фронтовима није ни ангажовала додатну снагу.

Посустала је наводно због растегнутих линија фронта у Харкову, односно проблематичних линија снабдевања које су је мучиле у Херсону.

Уз помоћ западног оружја, муниције, обуке, плаћеничке снаге и обавештајних података, армија Владимира Зеленског искористила је сваку грешку коју је Русија направила, али после неочекиваног успеха, односно, брзог руског повлачења са десне обале Дњепра, Украјинцима ће сада вероватно бити потребно неко време да се консолидују.

Русија за то време води брижљиво калибрирану ваздушну кампању како би осакатила украјинску производњу електричне енергије, логистику и командну и контролну инфраструктуру.

Док траје "пауза", Путин ће време вероватно искористити и како би се обучили и распоредили мобилисани резервисти.

А званичник једне европске земље НАТО-а, анонимно је за "Вашингтон пост" открио да је Русија је у септембру када је почела регрутација имала 90.000 војника на првим линијама фронта, и да је од тада додала још 100.000 људи.

У међувремену, јачају и руске одбрамбене позиције. Граде се одбрамбене линије које се протежу дубоко и на неким местима су трослојне.

Руске снаге копају нове ровове дуж границе Крима, стварајући тако резервну одбрамбену линију далеко изван домета ХИМАРС ракета распоређених дуж десне обале Дњепра.

На истоку, одбрана се утврђује у близини реке Сиверски-Донец, 60 километара иза постојеће линије фронта.

Директор пољског "Рошан Консултинга" Конрад Музика, рекао је за "Вашингтон пост" да ће у новом окршају руске трупе теже моћи да се избаце из равнотеже него у Харкову и на прилазу Херсону, јер нове руске линије више немају слабости која би Украјинци лако могли да искористе.

"Сада ће за Украјинце бити веома тешко да створе услове за маневар који би довео до пораза руских снага великих размера", рекао је он.

Опције Украјине да настави контраофанзиву сада су ограничене на потискивање јужно од Запорожја не би ли се пресекао руски копнени мост ка Криму.

А тај евентуални пробој, Русија би врло брзо могла да заустави са 200.000 нових војника који тек треба да буду распоређени.

Уз то, на основу западних обавештајних података, "Вашингтон пост" је 19. новембра 2022. известио да су почетком месеца Иран и Русија у тајности постигли споразум о производњи наоружаних дронова у Русији.

Русија је, пише "Јурејжа тајмс", на украјинске циљеве већ потрошила 400 дронова иранског порекла.

Беспилотне летелице, у комбинацији са руским крстарећим ракетама, осакатиле су 40 одсто украјинске инфраструктуре за производњу електричне енергије.

image
VV inauguration
banner