Свет

Званичник Пентагона: Русија покушава да исцрпи залихе украјинске ПВО

Америка ради на трансформацији украјинске војске по НАТО стандардима, изјавио подсекретар за политику у америчком Министарству одбране Колин Кал
Званичник Пентагона: Русија покушава да исцрпи залихе украјинске ПВОNone © Tanjug/AP Photo/Roman Chop

Руски ракетни удари на Украјину делимично су осмишљени да исцрпе украјинске залихе противваздушне одбране, што би, како се нада Москва, омогућило њеним снагама да остваре доминацију на небу, изјавио је данас подсекретар за политику у америчком Министарству одбране Колин Кал.

"Они заиста покушавају да разбију и десеткују украјинске системе противваздушне одбране", рекао је Кал новинарима на путу за Блиски исток, пренео је Ројтерс.

Он је истакао да САД знају каква је руска тактика и да су посвећени томе да је осујете тако што ће се постарати да Украјинци добију оно што им је потребно да одрже своју противваздушну одбрану.

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин нагласио је значај испорука система противваздушне одбране Украјини током виртуелног састанака одржаног прошле недеље. Западне државе су Кијеву последњих месеци послале велики број таквих система, од старих модела совјетске производње до најсавременијих западних система, преноси Ројтерс.

То укључује и најновији систем противваздушне одбране НАСАМС, за који Пентагон тврди да има стопроцентан учинак у обарању непријатељских ракета.

"Када је у питању опрема, ми радимо на трансформацији украјинске војске према НАТО стандардима, укључујући ту и системе попут НАСАМС-а", изјавио је Кал.

САД су Украјини послале и 1.400 преносивих система противваздушне одбране "Стингер", као и противартиљеријске системе и радаре за надзор.

image