Русија

Писац Борис Акуњин проглашен за страног агента у Русији: Шири лажне вести о РФ

Књиге Григорија Чхартишвилија већ су повучене из продаје у Русији након што су га власти додале на листу људи које оптужују да су умешани у тероризам или екстремизам
Писац Борис Акуњин проглашен за страног агента у Русији: Шири лажне вести о РФ© Pravda Komsomolskaya

Руско Министарство правде прогласило је писца Бориса Акуњина, чије је право име Григориј Чхартишвили, за страног агента због тога што се противи рату Русије и Украјине.

Писац рођен у Грузији и који живи у Британији оптужен је да дистрибуира лажне и негативне информације о Русији и да помаже у прикупљању новца за украјинску војску, преноси Ројтерс.

Ознака "страни агент" носи, како наводи британска агенција, негативну конотацију још из совјетске ере и обавезује да се они који су означени као страни агенти тако наводе на друштвеним мрежама и у другим публикацијама.

Књиге Бориса Акуњина, најпознатијег по причама о детективу из царског доба Ерасту Фандорину, већ су повучене из продаје у Русији након што су га власти додале на листу људи које оптужују да су умешани у тероризам или екстремизам.

"Пишу да сам данас проглашен страним агентом. Ја, терориста и екстремиста?! Осећам се као Бин Ладен који је добио казну за непрописно паркирање", реаговао је Чхартишвили на одлуку руских власти на својим налозима на друштвеним мрежама.

image