Русија

Нису само Французи: Након руског напада, погинули и терористи из Руског добровољачког корпуса

На локацији страних плаћеника, коју је увече 16. јануара погодила руска војска, налазили су се и учесници терористичких напада на Брјанску и Белгородску област прошле године, тврди координатор тајне организације која делује у интересу руске власти Сергеј Лебедев
Нису само Французи: Након руског напада, погинули и терористи из Руског добровољачког корпуса© Tanjug/Kharkiv Regional Administration via AP

У удару Оружаних снага Русије на локацију страних плаћеника у Харкову су, поред француских војника, погинули и чланови терористичког Руског доборвољчког корпуса који су учествовали у нападу на Брјанску и Белгородску област, рекао је кооринатор тајне организације која делује у интересу руске власти из Николајевска Сергеј Лебедев.

"У погођеној згради су боравили странци, могао је да се чује француски језик. Колико тачно је било Француза када је зграда погођена, не знамо. Али смо сигурни да су тамо били они који предводе Руски добровољачки корпус", рекао је Лебедев.

Притом, како је додао, у истој улици у којој се налазила зграда са плаћеницима се налази и војна канцеларија.

Дан раније је руско Министарство одбране саопштило да су у увече 16. јануара руске оружане снаге високопрецизним ударом уништиле привремено место размештања страних плаћеника у Харкову, убивши преко 60 непријатељских војника и ранивши више од двадесет.

Како је Лебедев раније објаснио, Руски добровољачки корпус је део украјинске националистичке диверзантске јединице "Кракен", коју су формирале вође пука Азов и украјинске војне обавештајне службе.

Руски добровољачки корпус је заједно са легионом Слобода Русије преузео одговорност за нападе на граничаре и саботаже у Брјанској и Белгородској области прошле године. Почетком марта прошле године на територију Брјанксе области је са територије Украјине продрла диверзантско-извиђачка група, која је пуцала на два аутомобила, чији су возачи погинули. Председник Русије Владимир Путин је тај напад окарактерисао као терористички.

image
VV inauguration
banner