Русија

Француски министар: Русија би могла да контролише 30 одсто глобалног извоза пшенице

Ако Украјина изгуби, Француску би погодила тешка прехрамбена криза и још већа инфлација, изјавио је Стефан Сежурн
Француски министар: Русија би могла да контролише 30 одсто глобалног извоза пшенице© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Русија би могла да преузме контролу над готово трећином светског извоза пшенице ако победи у сукобу са Украјином, изјавио је министар спољних послова Француске Стефан Сежурн.

Сежурн, који се залаже за већу финансијску помоћ Кијеву, рекао је да би у оваквој ситуацији Француску погодила тешка прехрамбена криза и још већа инфлација.

"Ако Украјина изгуби, 30 одсто светског извоза ће пасти под руску контролу, што ће француску пшеницу довести у опасност на међународном тржишту", казао је француски министар.

Он је додао да је финансијска помоћ веома важна за председника Украјине Владимира Зеленског, јер он "мора да покаже свом народу да и даље има подршку".

Подсетимо, споразум о житу прекинут је 18. јула прошле године, након што је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације о свом приговору на његово продужење. Руски званичници су у више наврата истицали да се поштује само део црноморског Споразума о житу који се односи на Украјину.

Након тога су украјински произвођачи морали да извозе жито преко територија суседних држава. Европска унија је још 2022. године суспендовала царине на украјински извоз у покушају да финансијски подржи Кијев. 

Пољопривредници тврде да су мере које олакшавају приступ Украјини тржишту ЕУ довеле до нелојалне конкуренције и да су смањиле цене пољопривредних производа у блоку.

Мере су изазвале велике протесте европских пољопривредних произвођача, a пољски фармери су прошле године у неколико наврата блокирали граничне прелазе са Украјином.

Криза је приморала Брисел да у мају прошле године уведе забрану увоза украјинског жита, коју је једнострано укинуо у септембру. Пољска, Мађарска, Словачка и Румунија су одмах поново увеле ограничења на националном нивоу, што је навело Украјину да поднесе жалбу Светској трговинској организацији, која је касније суспендована. У септембру прошле године протестовали су и пољопривредници у Бугарској, након што је та држава одбила да поново уведе ограничења на увоз украјинског жита.

image