Економија

Пољски пољопривредници стрепе због Украјине: Можемо да гасимо фарме, ако уђу у ЕУ

Zаменик министра пољопривреде Пољске Михал Колодјејчак је изјавио да би пријем Украјине у Европску унију могао бити опасан за пољопривредни сектор блока
Пољски пољопривредници стрепе због Украјине: Можемо да гасимо фарме, ако уђу у ЕУwww.globallookpress.com © Matthias Bein

Пријем Украјине у Европску унију могао би бити опасан за пољопривредни сектор блока, рекао је јуче заменик министра пољопривреде Пољске Михал Колодјејчак за пољске медије. Његови коментари уследили су као одговор на одлуку Европског савета да отвори преговоре о придруживању са Кијевом.

Према Колодјејчаку, украјински фармери би створили превелику конкуренцију  пољопривредним произвођачима у блоку.

"Украјински пољопривредни сектор могао би да дестабилизује безбедност хране у било којој земљи ЕУ. Ако то желимо, треба одмах да отворимо своја врата Украјини и да објавимо да гасимо наша пољопривредна предузећа, јер њихов рад више неће имати смисла", рекао је Колодјејчак.

Заменик министра пољопривреде је објаснио да је украјински пољопривредни сектор једноставно превелик и да би преплавио ЕУ својим производима, остављајући пољске и друге европске пољопривреднике без посла.

"Украјинском пољопривредом доминира око 95 фарми. То су газдинства која контролишу половину пољопривредног земљишта у земљи... У садашњем политичком и економском оквиру, прихватање Украјине би деловало против пољских фармера и пољских предузетника", упозорио је он.

Колодјејчак је рекао да ако Украјина буде примљена у ЕУ, треба увести превентивне мере за заштиту интереса локалних фармера.

"Морамо да поштујемо наше интересе, као што је, на пример, Немачка учинила када је Пољска ушла у ЕУ. У то време, тржиште рада за Пољаке било је замрзнуто осам година. Данас бисмо могли да сугеришемо да ће пољопривредним производима из Украјине – и свежим и прерађеним – бити забрањен улазак у Пољску, на пример, 20 година након што Украјина постане чланица ЕУ", рекао је Колодјејчак.

Украјина и Пољска су у сукобу последњих неколико месеци због спора око жита. Сукоб је произашао из одлуке Пољске да уведе ембарго на украјинско жито и дозволи само његов транзит кроз земљу.

То се десило усред масовног прилива јефтиних пољопривредних производа из Украјине током прошле године након што је Брисел ублажио правила увоза за Кијев како би му помогао да извози жито усред сукоба са Москвом.

Ситуација се додатно погоршала након што су пољске камионџије и фармери почели да блокирају граничне прелазе између Украјине и Пољске почетком новембра, у знак протеста због одлуке ЕУ да украјинске камионџије изузме од захтева за добијање дозвола за улазак у блок.

Пољопривредници тврде да су мере које олакшавају приступ Украјини тржишту ЕУ довеле до нелојалне конкуренције и да су смањиле цене пољопривредних производа у блоку.

image