Русија

Захарова: Шведска покушава да не плати казне за загађење због оштећења гасовода

Шведска агенција за заштиту животне средине донела је раније одлуку да Шведска није у обавези да у своју националну квоту укључи 5,8 милиона тона штетних материја које продиру у атмосферу као резултат саботаже на гасоводима Северни ток
Захарова: Шведска покушава да не плати казне за загађење због оштећења гасоводаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Шведска покушава да избегне плаћање огромних казни за емисије загађења насталих због оштећења гасовода Северни ток у саботажи, изјавила је данас портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Шведска агенција за заштиту животне средине донела је раније одлуку да Шведска није у обавези да у своју националну квоту укључи 5,8 милиона тона штетних материја које продиру у атмосферу као резултат саботаже на гасоводима Северни ток.

"Овај корак доказује да Стокхолм покушава да избегне плаћање огромних казни због тога што је изнад релевантних норми успостављених у оквиру ЕУ", навела је Захарова, пренео је ТАСС.

Захарова је истакла да се све више постављају питања о улози Шведске у том инциденту с обзиром на информације објављене у шведским медијима да је спасилачки брод шведске морнарице са специјалном опремом за подводне операције успео да брзо стигне на место саботаже и добије одређене доказе, укључујући и остатке експлозива.

Неколико подводних експлозија забележено је 26. септембра 2022. године на три од четири крака гасовода који чине Северни ток 1 и Северни ток 2.
Немачка, Шведска и Данска су покренуле сопствене истраге о експлозијама.

image