Русија

Руски дипломата о посети Нуландове Кијеву: Није јој циљ да помири Залужног и Зеленског

Викторија Нуланд је познати дипломата и њена посета би требало да помогне америчкој страни да разјасни каква је ситуација у украјинском врху, каже руски званичник у Бечу Константин Гаврилов
Руски дипломата о посети Нуландове Кијеву: Није јој циљ да помири Залужног и Зеленскогwww.globallookpress.com © Kirill Chubotin

Циљ посете подсекретарке Стејт департмента за политичка питања Викторије Нуланд Кијеву је да процени каква је ситуација између председника Украјине Владимира Зеленског и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, да поразговара са њима али не и да покуша да их измири, рекао је данас шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов.

"Она је познати дипломата. Американци ће да оцењују ситуацију: водиће се разговори са Залужним и председником Зеленским, даваће се препоруке", рекао је Гаврилов за телевизију "Русија 24". 

"Морају нешто да изаберу. Све је отишло превише далеко, личне амбиције... Тешко да ће доћи до помирења", закључио је он.

Бивши премијер Украјине Николај Азаров тврди да смена Залужног не зависи од Зеленског већ од Вашингтона, те да је Викторија Нуланд, коју прати репутација особе која доноси одлуке, врло вероватно допутовала у Кијев због сукоба између Зеленског и Залужног.

"Она долази да донесе одлуку, саопшти је руководству и спроведе је у дело. Све ће зависити од тога да ли ће Американци одлучити да смене ову фигуру са места главног команданта или ће Зеленском рећи да одустане од ове ствари", истако је он.

Ипак, Азаров упозорава да који год кандидат да замени Залужног то неће довести до промена. Такође, искључио је да ће доћи до физичке ликвидације главнокомандујућег украјинске војске. 

"Зеленски има једноставан механизам – обелоданиће указ и Залужни ће постати нико. Залужни не може да се не потчини. Чим указ потпишу то ће значити да је то договорено са Американцима и Залужни све то одлично разуме".

"Уколико Американци одлуче да га склоне – склониће га", закључује Азаров.

image