Русија

Захарова: Француски лидери цинично жмуре пред злочинима кијевског режима

Портпарол руског Министарства спољних послова прокоментарисала је оптужбе из Париза, који криве Русију за смрт два и рањавање три француска држављана у Украјини, који су наводно били ангажовани на пружању хуманитарне помоћи
Захарова: Француски лидери цинично жмуре пред злочинима кијевског режимаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Француско руководство тврдоглаво одбија да призна фаталну улогу коју Париз, заједно са другим западним престоницама, игра од 2014. у "сазревању" украјинске кризе, повлађујући неонацистичком режиму у Кијеву, који убија цивиле у Донбасу осам година, навела је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући оптужбе Париза да је Русија крива за смрт два и рањавање три француска држављана у Украјини.

"Смрт људи је увек трагедија. Шта можемо да кажемо о доприносу који Француска данас даје одржавању криминалне кијевске клике, укључујући велике испоруке смртоносног оружја и обуку украјинских војника. Више пута смо говорили да све већa умешаност Француске у украјински сукоб доводи не само до његовог одуговлачења и даље ескалације, већ и угрожава живот француских грађана који се, испуњени антируском пропагандом, шаљу, уз прећутну сагласност власти, у зону борбених дејстава као плаћеници или добровољци", казала је Захарова.

Како је додала, огорчени смрћу својих сународника, француски лидери цинично више воле да зажмуре пред чињеницом да кијевски режим намерно користи оружје које им они испоручују за убијање цивила у руским градовима.

"Штавише, у Паризу су чак покушали да оправдају такве злочине 'правом на самоодбрану', у суштини оправдавајући терористичке акте. Надамо се да ће оно што се догодило натерати француску јавност да још више размисли о оправданости контрапродуктивне и опасне линије сопственог руководства у вези са сукобом у Украјини", закључила је.

Министарство одбране Русије је известило да су руске оружане снаге, високо прецизним ударом у Харкову, уништиле привремену тачку размештаја страних бораца, од којих су већина били француски плаћеници.

У Министарству су навели да је убијено више од 60 милитаната, а касније су се у француским медијима појавиле публикације у којима су плаћеници из Француске називани и "добровољцима".

Руски амбасадор у Паризу Алексеј Мешков изјавио је да је француским парламентарцима пренео апел Државне думе у вези са учешћем француских плаћеника у акцијама украјинских оружаних снага.

Француски министар одбране Себастијан Лекорну навео је да Париз не може да забрани Французима да се боре у Украјини.

"Ти људи немају везе са француским оружаним снагама, не носе француске војне униформе и нису повезани са француским војним институцијама", поручио је Лекорну.

image