Русија

Још један доказ? Француски плаћеник објављивао фотографије из Украјине

Један од плаћеника који је 16. јануара наводно био у Харкову за време великог руског напада на привремену базу страних плаћеника у Украјини је жив и тренутно се налази у Француској, а његове објаве на Фејсбуку указују да је био у Украјини и да је, можда, раније био повезан и са француском војском
Још један доказ? Француски плаћеник објављивао фотографије из Украјине© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Један од француских плаћеника, који су били у Харкову за време руског напада на привремену базу страних плаћеника у Украјини, Алексис Дрион, заиста је био у Украјини, о чему сведоче фотографије објављене на његовом профилу на Фејсбуку, јављају данас "РИА Новости".

Дрионово име, подсетимо, нашло се на списку наводних француских волонтера из организације "СОС Донбас" ("SOS Donbass"), који је предат "Спутњику". На листи су била имена плаћеника за које се знало да су се налазили у Харкову у тренутку напада на тај град, 16. јануара. На списку који је добио "Спутњик" налазило се 13 имена и он није укључивао тачне податке о томе да ли су поменути плаћеници преживели напад или не. 

Како пишу "РИА Новости", најсвежије фотографије, које су биле објављиване на том профилу, највероватније су из Украјине, што указује да је списак који је "Спутњик" добио вероватно истинит. Прва таква фотографија која сведочи о повезаности са Украјином објављена је 1. маја 2023. 

На њој се види човек у војној униформи како лежи на земљи, док су поред њега јуришна пушка, војни ранац са француском заставом и плаво-жутом траком, као и друга опрема. На слици се, пак, не види његово лице.

На профилу Дриона постоји још сличних фотографија.

На другим фотографијама се поред званичне украјинске заставе може видети и она Организације украјинских националиста, која је у Русији проглашена за терористичку и екстремистичку. 

На фотографији објављеној 1. јуна, види се Дрион наоружан аутоматском пушком, са још четворо људи. Пар дана касније, 3. јуна, објављена је друга фотографија на којој Дрион клечи држећи аутоматску пушку испред једног камионета.

"РИА Новости" наводе да није искључено ни да је Дрион раније био припадник француске војске, на шта указују објаве од 15. децембра 2017. на Фејсбуку. На фотографијама које су тада објављене Дрион стоји код Тријумфалне капије у Паризу, заједно са ветеранима и војницима, и држи некакво знамење.

Друге објаве из 2022. сведоче да је позивао пратиоце да се придруже асоцијацији "Подржи командосе", која пружа подршку ветеранима француских специјалних јединица у другим деловима света. 

Ипак, "РИА Новости" додају да је Дрион, можда, имао некакво искуство у спасилачким акцијама, будући да је на једној од фотографија из 2020. стајао поред возила које има ознаку француске асоцијације "Национална федерација цивилне заштите", док је на себи носио ознаку француске заставе и одевни предмет изразито јаке наранџасте боје. 

Могућу повезаност са спасилачким јединицама потврђује и албум фотографија "Хуманитарна помоћ Буркини Фасо" што указује да је Дрион, вероватно, био у тој земљи 2012. када се Буркина Фасо суочила са великом прехрамбеном кризом. 

У међувремену, "РИА Новости" преносе и да је на једном од профила на друштвеним мрежама Дрион написао да је он жив и да је са њим све у реду. "Руска дезинформација", додао је затим.

Подсетимо, након напада на Харков и разоткривања да су француски плаћеници ратовали на страни Украјине, Москва је позвала француског амбасадора на рапорт. Париз је на све ово поручио да не може забранити Французима да ратују, уколико то желе, јер је Француска демократија. Министар одбране те земље признао је да су поједини Французи отишли да се боре у Украјину, али, како каже, они "немају везе са француским оружаним снагама, не носе француске војне униформе и нису повезани са француским војним институцијама".

image