Русија

Кремљ саопштио детаље операције о ослобађању Авдејевке

Путин је први извештај Шојгуа и Герасимова о ослобађању града добио јуче у четири сати после поноћи, рекао је Песков
Кремљ саопштио детаље операције о ослобађању Авдејевкеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин је јуче у 4 сата после поноћи добио прве извештаје министра одбране Сергеја Шојгуа и начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова о завршетку операције ослобађања Авдејевке, рекао је новинарима прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков.

Следећи извештај чуо је истог дана у 11 сати, а у поподневним часовима су Шојгу и Герасимов известили председника да је "операција у потпуности завршена и да су наше трупе потпуно преузеле контролу над градом", прецизирао је Песков.

"У том тренутку је непријатељ већ почео масовно бекство из Авдејевке и напуштање борбених положаја. Било је потребно још неколико сати да наши војници почну да чисте град", рекао је Песков.

Наређење главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског да се Авдејевка напусти издато је дан након што је почео неконтролисани бег украјинских трупа из града, рекао је званични представник Министарства одбране Русије, генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Руске јединице групе трупа "Центар" под командом генерал-пуковника Андреја Мордвичова и снаге добровољачке бригаде "Ветерани" преузеле су пуну контролу над моћним одбрамбеним чвориштем украјинских оружаних снага – Авдејевком у Доњецкој Народној Републици, потврдио је генерал-потпуковник.

Министарство одбране припрема списак свих војника који су учестовали у операцији ослобађања Авдејевке како би били награђени, додао је Песков.

На списку ће бити "војници свих јединица које су тамо учествовале и наши храбри пилоти". "Хероји наше операције ће свакако бити награђени", додао је Песков.

Иако пилоти нису поменути у телеграму који је председник послао команданту групе трупа Центар, генерал-пуковнику Андреју Мордвичову, "председник посебно истиче наше пилоте и друге стручњаке Ваздушно-космичких снага Русије који су дали огроман допринос успешном завршетку операције у Авдејевки".

image
VV inauguration
banner