Русија

Шојгу открио како су ослобођени Авдејевка и Кринки: Путинова идеја победила контраофанзиву Кијева

Руски министар одбране говорио је о неуспелој украјинској контраофанзиви, ослобађању руских градова, утврђењу које су украјинске снаге изградиле у Авдејевки и размештању нуклеарног оружја у свемиру
Шојгу открио како су ослобођени Авдејевка и Кринки: Путинова идеја победила контраофанзиву Кијеваwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Западне методе и техника вођења борбе нису ни јединствене ни успешне, то потврђује и неуспех дугонајављиване контраофанзиве Оружаних снага Украјине, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу у интервјуу главном уреднику ТАСС-а Михаилу Петрову.

"Ни ви ни ја не можемо да наведемо ниједно место где су имали иоле успешну операцију. Било да се ради о Авганистану, Ираку, Либији, Сирији", рекао је Шојгу.

Са друге стране, руска војска у јеку Специјалне војне операције (СВО) постаје све јача, опремљенија, искуснија и уједињенија, наводи министар.

На основу резултата из 2023. године, јасно је да су руска команда и друге јединице достигле виши ниво, то је данас друга војска, напомиње Шојгу.

За покушај контраофанзиве прошле године, Украјина је окупила групу од 160.000 људи, 800 тенкова, 150 авиона, као и 30 резервних батаљона, открио је Шојгу и додао да су припремали озбиљну офанзиву.

Међутим, Русија је пре непријатељске контраофанзиве створила моћну линију одбране дугу скоро 2.000 км, а то је била идеја Владимира Путина, нагласио је министар.

С друге стране, план украјинске контраофанзиве су ковали експерти у Пољској и балтичким земљама, додао је министар и открио да је план био да до Азовског мора и пресеку копнени коридор до Крима.

Град Кринки је ослобођен

Оружане снаге Украјине су у граду Кринки у Херсонској области имале задатак да обезбеде продор ка Криму, појаснио је Шојгу.

Због тога је, како је рекао, украјинска команда тамо концентрисала четири бригаде 30. корпуса маринаца који су се раније борили у различитим правцима. "Веома јаки момци. Неки од њих су били у Маријупољу, били су добро припремљени, обучени и наоружани, а било је и страних војника", рекао је Шојгу.

Чишћење насеља је завршено, потврдио је минисар, рекавши да је ту информацију добио са првих линија од команданта групе "Дњепар", генерал-пуковника Теплинског.

Нема нуклеарног оружја у свемиру

Нема потребе да америчке власти плаше свет лажима о размештању нуклеарног оружја у свемиру, посебно када постоје стварнији разлози за забринутост, нагласио је руски министар.

Притом, 260 сателита земаља које подржавају Украјину тренутно у онлајн режиму ради против Русије, додао је руски министар.

Само у овом тренутку постоји 65 специјализованих извиђачких сателита НАТО-а који преносе информације о кретању руских трупа и друге важне податке, напоменуо је Шојгу.

Како је текло ослобађање Авдејевке

Припреме за операцију ослобађања Авдејевке врше се од јесени 2023. године, открио је руски министар одбране. Идеја је била да се окупи довољан број снага на северу и југозападу Авдејевке како би се непријатељу пружио отпор, додао је министар.

Градећи одбрану, руска војска је схватила да су Украјинци девет година градили утврђење у Авдејевки, правили су подземне тунеле и моћне бетонске конструкције под земљом, открио је Шојгу.

"Руска војска је у једном моменту на дневном нивоу изводила 460 удара на украјинске трупе. То је око 200 тона. Сваки дан су бацане бомбе од 500 килограма са великом прецизношћу", рекао је.

Успех је постигнут умногоме захваљујући руским пилотима, који су борбено искуство стицали у Сирији, додао је министар.

Руске трупе су створиле неподношљиве услове за непријатеља у Авдејевки, толико да је био приморан да побегне одатле, закључио је министар.

image