Русија

Руски министар финансија: На прекретници смо, предлажемо стварање БРИКС бриџа

БРИКС разматра стварање савремене платформе која би објединила финансијске системе земаља чланица, и убрзала плаћање и поравнање међу чланицама у спољној трговини, каже данас Антон Силуанов
Руски министар финансија: На прекретници смо, предлажемо стварање БРИКС бриџаwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Данас је важно имати независну финансијску инфраструктуру на коју нико не може да утиче, рекао је у интервјуу за "РИА Новости" руски министар финансија Антон Силуанов, додавши да Русија данас предлаже стварање посебног платног система БРИКС бриџ (BRICS Bridge), који би осигурао равноправност и помогао даљем развоју трговинских веза међу чланицама. 

"Потребно је да финансијска инфраструктура БРИКС-а функционише тако да она иде у прилог земаља чланица. Државе БРИКС-а тргују са Русијом, потребно је имати поуздане канале за обрачуне. Мислим да ће алтернативни платни системи изграђени на новим технологијама изазвати интересовање. Предлаже се да се осмисли платформа, која би објединила финансијске системе чланица. Савремене технологије то омогућавају. На пример, већ функционишу технолошке споне за обрачуне у дигиталним валутама централних банака", рекао је Силуанов пред сутрашњи састанак министара финансија и председника централних банака чланица БРИКС-а.

У питању је, иначе, први овакав састанак у уживо формату, којим ће председавати Русија. Говорећи о овом догађају, Силуанов је поручио да ће се, као и увек, говорити о развоју светске економије, економијама земаља БРИКС-а, Новој развојној банци, трговинској сарадњи и инфраструктурним пројектима, што је посебно актуелно ако се зна да су се ове године организацији придружиле нове чланице - УАЕ, Саудијска Арабија, Етиопија, Египат и Иран. 

Ипак, како је објаснио, главни акценат Русија ће ставити на питања која се тичу финансијског и платног система.

"Финансијске технологије начиниле су велики корак напред и пружају широк спектар алата, између осталог, и за формирање иновативне инфраструктуре плаћања и поравнања, у којој се плаћање може одвијати много брже и јефтиније. Сада је најважније да друге земље разумеју и подрже неопходност једног таквог система. За државе БРИКС-а то ће бити једна савремена опција за плаћање и обрачуне у спољној трговини", објаснио је руски министар финансија. 

Силуанов је потврдио да се у свету данас дешавају тектонске промене, на шта, како каже, указује и брза динамика развоја економија у развоју:

"Ми смо заиста на прекретници. Земље у развоју већ су превазишле по свом потенцијалу земље Г7".

Ипак, указао је и на то да овакве промене нису скроз "безболне".

"Видимо каквим санкцијама покушавају да сузбију развој Кине, Русије", закључио је и додао да од таквих мера, заправо, страдају и те земље које их уводе. 

"Санкције праве штету за све. Али, јасно је да је наша економија издржала. Прошле године порасла је за 3,6 одсто. Расте и индустријска производња и приходи грађана".

Када је реч о буџету и државном дугу земаља БРИКС-а, Силуанов каже да је ситуација стабилнија него на Западу. Исто тако, додао је да, услед незаконите заплене руске имовине на Западу, Кинези смањују учешће у америчким хартијама од вредности, односно, продају свој удео у америчком дугу.

"Поузданост долара и евра је нарушена", закључио је.

image