Србија и Балкан

РТ Балкан сазнаје: Новим посланицима предат предлог о придруживању Србије БРИКС-у

Резолуцијом се изражава пуна спремност за покретање широког друштвеног дијалога о предностима и манама чланства у БРИКС-у
РТ Балкан сазнаје: Новим посланицима предат предлог о придруживању Србије БРИКС-у© Григорий Сысоев - РИА Новости / ltummy - stock.adobe.com

Тек што је конституисан нов скупштински сазив, у Скупштину је данас стигао предлог резолуције о придруживању Србије БРИКС-у.

Посланици Покрета Социјалиста Ђорђе Комленски и Бојан Торбица предали су данас захтев да овај нацрт буде уврштен у скупштинску процедуру.

Подсетимо, ова два посланика истоветан предлог предали су Скупштини у августу прошле године, али је сазив у међувремену распуштен због ванредних избора, па се нацрт није нашао пред посланицима.

Иако су део владајуће коалиције, предлог резолуције је њихов лични потез и није настао у договору са осталим колегама из власти.

"Искрено, не бисмо га покретали да се не надамо да ће, ако ништа друго, покренути озбиљан дијалог о томе да је БРИКС далеко озбиљнија алтернатива европском путу", рекао је том приликом Комленски за РТ Балкан.

Резолуцијом се изражава пуна спремност за покретање широког друштвеног дијалога о предностима и манама чланства у БРИКС-у и да се испуне неопходни критеријуми и услови који су утврђени на 15. самиту организације у Јоханесбургу.

Резолуцијом се, такође, обавезује председник Скупштине да распише референдум на коме би грађани одлучили о дефинитивном облику политичко-економских интеграција.

image