Русија

Кремљ: Ширење НАТО-а према нашим границама захтева одговор, Калињинград ће заувек бити руски

Песков је прокоментарисао претње западних званичника да ће "неутралисати" руску енклаву Калињинград, Орбанову изјаву да Мађарска не жели да се поново граничи са Русијом, Путинов састанак са представницима Хамаса и Фатаха у Москви, о покушај праћења локације руског председника и о "Мајдану три" у Украјини
Кремљ: Ширење НАТО-а према нашим границама захтева одговор, Калињинград ће заувек бити рускиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Напредовање НАТО-а према границама Руске Федерације и непријатељска реторика земаља алијансе разлог су за предузимање додатних мера за осигуравање безбедности, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Калињинград, ком прете да ће га "неутрализовати" ако Русија изазове НАТО, је руски регион који се налази на Балтику и тако ће бити заувек, нагласио је.

На овај начин је одговорио на изјаве амбасадора Литваније у Шведској који је, у светлу ратификације апликације Шведске за улазак у НАТО, запретио да ће "неутралисати" Калињинград ако Русија изазове Алијансу.

Одговор Орбану: Русија није претња

Русија не представља никакву опасност по државе које се према њој не односе непријатељски, изјавио је портпарол Кремља, коментаришући изјаву мађарског премијера Виктора Орбана да Мађарска не би желела да има заједничку границу са Русијом.

"Не слажемо се баш у свему са господином Орбаном. Упркос ономе што сада у Европској унији упорно понављају, Русија не представља никакву опасност по било коју државу која се не односи непријатељски према њој", појаснио је Песков.

Сви страхови у том смислу су неосновани, нагласио је Песков и додао да Русија настоји да осигура безбедност "себи и својој деци".

Раније је мађарски премијер изјавио да би интересима националне безбедности земље највише одговарала ситуација у којој Мађарска не би имала заједничку границу са Русијом.

Путин се не састаје са представницима Хамаса и Фатаха у Москви

Председник Русије Владимир Путин не планира да се састане са представницима палестинских организација Хамас и Фатах, који ће доћи у Москву, рекао је новинарима секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков.

"Не, председник нема у распореду такве састанке", рекао је Песков новинарима на питање да ли ће се Путин састати са представницима Хамаса и Фатаха током њихове посете Москви, преноси агенција "РИА Новости".

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров најавио да ће се у Русији у наредном периоду одржати међупалестински састанак, уз учешће свих водећих фракција ради превазилажења унутрашњег раскола.

Из Демократског фронта ослобођења Палестине (ДФЛП) за "РИА Новости" речено да ће се састанак одржати у Москви 29. фебруара.

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Богданов рекао је за ту агенцију да ће у Москву стићи и представници Хамаса и Фатаха који ће учествовати на међупалестинском састанку.

Руске службе чувају Путина

Руске обавештајне службе чине све што је потребно да осигурају безбедност руског председника Владимира Путина, рекао је Песков.

Упитан да прокоментарише изјаве америчких медија о покушајима праћења локација руског председника уз помоћ паметних телефона људи из његовог окружења, портпарол Кремља је рекао да не зна на чему се заснивају такве изјаве.

"Треба да будете свесни да су сви паметни телефони са било којим оперативним системом апсолутно погодни за надзор и праћење. Свако ко користи паметне телефоне треба то да зна", рекао је Песков

Украјини не треба помоћ, распад изнутра зри сам од себе

Упитан да прокоментарише саопштење Комитета за обавештајне послове при канцеларији украјинског председника у ком се наводи да би Русија на пролеће могла да покуша да свргне Владимира Зеленског организовањем "Мајдана 3", Песков је рекао да Украјини није потребна помоћ.

"Украјини не треба помоћ. То само зри изнутра", рекао је кратко.

Москва прати и види многе изјаве везане за легитимност власти у Украјини, с обзиром на то да није било парламентарних и председничких избора и да, како наводи украјинска опозиција, уставна овлашћења Зеленског истичу у ноћи 21. маја.

image