Свет

Орбан: Мађарска не жели да се поново граничи са Русијом

Помажемо Украјини због мађарских националних интереса, поручио је мађарски премијер
Орбан: Мађарска не жели да се поново граничи са Русијом© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да Мађарска не би желела да поново има заједничку границу са Русијом јер има лоше сећања на време када је делила границу са Совјетским Савезом.

"Са становишта Мађарске, постоји још један посебан фактор, а то је да Мађарска не жели поново заједничку границу са Русијом, јер је у прошлости имала лоша искуства у том погледу", рекао је Орбан на конференцији за новинаре након састанка Вишеградске групе, преноси мађарски портал "Индекс".

Орбан је истакао да је "један од најважнијих темеља мађарске националне безбедности постојање ентитета" источно од Мађарске, "који се налази између Русије и Мађарске".

"Дакле, помажемо и Украјини због мађарских националних интереса", рекао је Орбан.

Он је навео да је овај састанак лидера Вишеградске групе био најтежи од састанака коме је икада присуствовао.

Премијери Пољске, Словачке и Чешке су се сложили да би требало "осудити руске акције према Украјини као грубо кршење међународног права", али се нису сагласили око начина да се помогне суседној земљи.

"Мађарски став је јасан: нећемо слати оружје у Украјину, ни са војницима ни без војника, али ћемо осим тога пружити сву помоћ, као што је хуманитарна помоћ и прихватање украјинских избеглица", нагласио је Орбан.

Мађарски премијер је навео да, упркос разликама у мишљењима у погледу подршке Украјини, вишеградска сарадња има смисао и будућност и поручио да је Мађарска спремна за даље јачање сарадње у питањима од заједничког интереса.

Словачки премијер Роберт Фицо потврдио је да ће његова влада пружити сву помоћ Украјини осим слања оружја и муниције.

Чешки премијер Петр Фијала и председник владе Пољске Доналд Туск поновили су став да су, за разлику од Мађарске и Словачке, и даље спремни да пошаљу оружје и муницију у Украјину.

image