Свет

Експерти УН: Треба забранити извоз оружја у Израел

У изјави се наводи да све земље имају одговорност да не продају оружје "с обзиром на чињенице или раније обрасце понашања, јер ће се користити да се крши међународног право"
Експерти УН: Треба забранити извоз оружја у ИзраелGetty © Photo by Amir Levy

Група експерата Уједињених нација позвала је на увођење ембарга на извоз оружја Израелу, оцењујући да би било који трансфер муниције у Израел, која би се потом користила у рату у Гази, највероватније значио кршење хуманитарног права.

Експерти УН наводе да све земље имају одговорност да не продају оружје "с обзиром на чињенице или раније обрасце понашања, јер ће се користити да се крши међународног право".

Истичу да због тога извоз оружја Израелу "мора престати одмах".

"Тајмс оф Израел" наводи да се у изјави такође поздравља одлука холандског суда од 12. фебруара у којем се забрањује влади Холандије да испоручује Израелу делове авиона Ф-35, јер их користи у Гази.

Међу експертима који су подржали изјаву су специјални известилац за палестинске територије Франческа Албанезе, којој је забрањено да уђе у Израел раније овог месеца због, како Тел Авив сматра, "очигледног правдања Хамасовог масакра од 7. октобра".

image