Русија

Ма важи: Москва о наводима да су амерички обавештајци покушали да прате Путина

Портпарол Кремља рекао је да не зна за америчке операције праћења мобилних телефона људи из Путиновог окружења о чему је писао новинар Бајрон Тау
Ма важи: Москва о наводима да су амерички обавештајци покушали да прате Путинаwww.globallookpress.com © Global Look Press

Москва не зна за било какве америчке операције праћења усмерне на руског председника Владимира Путина и описане у књизи некадашњег новинара "Волстрит џорнала", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Новинар Бајрон Тау, у својој књизи чије је делове пренео "Вајерд", тврди да је нови алат за надзор коришћен за прикупљање података о геолокацији са мобилних телефона људи блиских шефу руске државе и да су амерички обавештајци тако одређивали стварну локацију председника. Тау је навео да су се неопходни подаци за праћење добијали из апликација за упознавање и временске прогнозе, као и из игара које захтевају локацију корисника.

Песков је новинарима рекао да Кремљ није упознат са таквим надзором усмереним на руског председника и додао да руске власти не знају на чему се заснивају наводи које је изнео Тау.

"Наравно, наше специјалне службе чине све што је потребно да осигурају безбедност шефа државе", рекао је Песков и истакао да је "сваки паметни телефон са било којим оперативним системом апсолутно транспарентан за надзор".

image