Свет

"Њујорк тајмс": ЦИА обучава Украјинце за субверзивни рад против Русије

Од пуча на Мајдану, иза кога је и стајао Запад, Украјина је постала главно оружје Америке у шпијунском рату против Русије
"Њујорк тајмс": ЦИА обучава Украјинце за субверзивни рад против Русије© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster, File

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) након пуча на Мајдану, претворила је Украјину у једну од својих главних база за шпијунирање Русије, открио је "Њујорк тајмс".

Амерички стручњаци су, наиме, финансирали и организовали мрежу тајних база на територији бивше совјетске државе и Кијев укључили у "тајну коалицију" против Москве.

Лист, позивајући се на мноштво садашњих и бивших званичника у САД, Украјине и Европе, наводи да Украјина тренутно има најмање 12 тајних шпијунских база које се налазе у близини руске границе, а у којима се прикупљају све врсте информација о Русији, као и координирају напади дронова и мрежа агената који наводно делују унутар Русије.

Новинари "Њујорк тајмса" посетили су једну од тих оперативних база, а како тврде, позивајући се на изјаву високог обавештајног званичника Украјине Сергеја Дворецког, њу, као и друге, је финансирала и опремила управо ЦИА.

Према писању листа, ЦИА и друге америчке обавештајне агенције су Украјини достављале информације о кретању руских трупа и ракетним ударима.

Индикативно је да је активна сарадња између обавештајних служби две нације почела готово одмах након пуча на Мајдану 2014, те да се Кијев од тада претворио, како пише амерички лист, у "једног од најважнијих обавештајних партнера Вашингтона против Кремља".

ЦИА је 2016. започела и обуку елитних украјинских командоса познатих као Јединица 2245. Генерал Кирил Буданов, који тренутно води украјинску војну обавештајну службу, такође је бивши припадник Јединице 2245 коју је обучила ЦИА, наводи "Њујорк тајмс".

Амерички шпијуни су, такође, пружали специјализовану обуку припадницима Пете управе – паравојне јединице коју је Кијев створио за операције против Русије. 

Припадници овог одреда били су умешани у неколико атентата високог профила у Донбасу, укључујући и атентата на команданта Арсена Павлова, званог "Моторола", који је дигнут у ваздух у лифту 2016. године. 

Оперативци америчких обавештајних служби такође су били кључни у припреми одговора Кијева на почетак руске војне операције у фебруару 2022.

"Без њих не би било начина да се одупремо Русима", рекао је бивши шеф СБУ Иван Баканов.

Москва је више пута указивала да појачане америчке активности на украјинској територији и тежње Кијева да уђе у НАТО представљају претњу њеној националној безбедности. 

Такође је као један од разлога за почетак војне операције у фебруару 2022. наведена потреба да се обезбеди безбедност Русије, док је Кијев тврдио да су акције Москве биле "потпуно ничим изазване".

Да САД већ дуго раде у Украјини на припреми оперативаца за субверзивни рад против Русије, изјавио је у понедељак портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

"Рад такозваних америчких саветника, од којих је већина ресорно припадала ЦИА, добро је познат", рекао је Песков, додајући да није тајна да су ти људи "заузели послове у згради председничке администрације Украјине".

Према речима Пескова, ЦИА и друге америчке агенције почеле су да делују у Украјини много пре 2014. године, активно регрутујући људе и припремајући их за "субверзивни рад против наше земље". 

image