Русија

Симоњан: РТ преноси свету оно о чему Запад ћути

Главна уредница РТ је са учесницима Светског фестивала младих говорила о стратегији РТ за рад на Западу, инструментима које Запад користи за пропаганду, вештачкој интелигенцији, о историјској шанси Русије да постане лука нормалних вредности у очима света и о јерменском премијеру Пашињану
Симоњан: РТ преноси свету оно о чему Запад ћути© РТ Балкан

РТ преноси свету оно о чему Запад ћути, рекла је главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан у разговору са омладином која учествује на Светском фестивал младих у Сочију.

"Ми у РТ смо прво договорили стратегију да западној јавности преносимо оно што сам Запад не жели", истакла је Симоњан, говорећи о стратегији РТ.

РТ ће наставити да ради оно што је и до сада, а с обзиром да је блокиран у већини западних земаља, шириће се у оне земље које су дуго година патиле од западног империјализма, а то су Африка и Азија, додала је главна уредница.

На констатацију да Запад поседује више информационих средстава и новца у вези са ширењем њиховог наратива и пропаганде, и питања како се против тога може борити, Симоњан је учесници из Србије Маши Мишковић, доценткињи правног факултета у Београду, одговорила да треба сарађивати када је у питању рад на ширењу истине.

"Многи јавни и тајни помоћници РТ раде бесплатно, на позив срца. Они верују у оно што радимо и слажу се са нама око онога што је истина, и боје се онога што свету доносе лажи западних медија", навела је главна уредница РТ, истичући да Запад има знатно више инструмената за пропаганду него што има Русија.

"Ми немамо свој интернет, оперативни систем, наше платформе се користе знатно мање, чак и у нашој земљи а да не говорим у целом свету", појаснила је она и додала да је Русија пре двадесетак година прокоцкала своју шансу.

Ускоро ће се потпуно променити начин преноса информација због вештачке интелигенције, навела је Симоњан, па је наставила: "То ће се сигурно десити. Ако закаснимо, живећемо са страним 'војним базама' (друштвеним медијима) у земљи, као што је то случај данас са Јутубом."

Русија данас има историјску шансу да постане "лука нормалних вредности", додала је Симоњан у разговору са младима.

"СССР је био изграђен на идеји једнакости – идеји да нико никог не треба да експлоатише. А идеја око које Русија данас може да окупи људе јесте идеја очувања нормалности", поручила је Симоњан, па је истакла:

"Сада када људи не могу да васпитавају децу онако како желе, када младе породице живе у ризику да могу да им одузму децу само зато што их уче да је дечак дечак, а девојчица девојчица – имамо историјску шансу да постанемо лука нормалности за све те људе."

Премијер Јерменије Никол Пашињан је издајник јерменског народа, а ако он остане на власти неће бити никакве Јерменије у наредних пет година, указала је Симоњан.

"Јерменије неће бити уопште, видећете. Људи који га подржавају су самоубице", указала је она и додала да не зна шта је у главама већинског дела становништва Јерменије које је изабрало актуелног премијера.

"Није он само антируски, већ и антијерменски настројен политичар. Не познајем добро психијатрију, тешко ми је да разумем мотивацију самоубица", рекла је Симоњан.

Подсетимо, говорећи о односима Русије и Јерменије, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је указао да су чисте лажи изјаве Јеревана који говори да је све оно што је чинило руско-јерменске односе од 1991. године била грешка и да ОДКБ наводно није испунио своја обавезе, или да је у септембру 2020. године Русија испровоцирала напад Азербејџана на Јерменију.

"Такве лажи пуштају у свест јерменског народа и оних који од споља прате догађаје, јер не желе да сарађују са најближим суседима и народом који је историјски солидаран са њима, већ са онима који се боре против њихових пријатеља", оценио је руски министар.

image
VV inauguration
banner