Русија

СВР: САД планирају хакерски напад на систем за гласање током председничких избора у Русији

САД желе да створе услове за оспоравање резултата избора , наводи Спољна обавештајна служба Руске Федерације
СВР: САД планирају хакерски напад на систем за гласање током председничких избора у Русијиwww.globallookpress.com © Pogiba Aleksandra/news.ru

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена захтева од америчких невладиних организација да утичу на смањење излазности на председничким изборима у Русији који се одржавају од 15. до 17. марта, а у припреми је и хакерски напад, објавила је од Спољна обавештајна служба Руске Федерације.

На подстицај Вашингтона, преко опозиционих интернет платформи грађанима Руске Федерације се предлаже да игноришу изборе, наводи се у саопштењу.

У плану је и да се, уз учешће водећих америчких ИТ стручњака, изведу сајбер напади на систем електронског гласања, који ће онемогућити пребројавање гласова значајног дела руских бирача, додали су у руској служби.

"Америчка идеја је једноставна. Вашингтон рачуна да ће спуштање излазности бити добар повод Западу да оспори резултате избора", наводи се у саопштењу руске Спољне обавештајне службе.

Међутим, изгледа да су политички стратези Вашингтона у опасности да поново погреше, оценили су у руској служби.

Грађанима земаља ЕУ ће бити занимљиво да чују оптужбе на рачун Русије из уста француског председника Емануела Макрона који у првом кругу председничких избора у Француској 2022. године није успео да добије ни 30 одсто гласова.

"Такве изјаве не одговарају ни Ђорђи Мелони, чија је партија, са 26 одсто гласова, те исте године неочекивано победила само због рекордно ниске излазности на парламентарним изборима у Италији. Шта тек рећи за Олафа Шолца за чију је странку на изборима за Бундестаг 2021. године гласало око 26 одсто бирача. Према анкетама немачког становништва, само 14 одсто бирача би га подржало да се у Немачкој одржавају непосредни избори", наводи се у саопштењу руске службе.

Ово је можда суптилан наговештај Американаца Ришију Сунаку, који је 2022. године лукаво заузео место премијера Велике Британије, заобилазећи гласање грађана, навела је руска служба и додала да актуелни премијер на све могуће начине одлаже одржавање ванредних парламентарних избора, на којим би, без сумње, остао без функције.

image